Australien fjärran och nära

FAMILJ. 18-åringarna André Sihm från Knivsta och Deni Berling från Parrakie i Australien vet båda två hur stor skillnad det är mellan vädret och skolorna i Sverige och Australien. André Sihm spenderade förra läsåret i en gruvstad i delstaten Western Australia medan Deni Berling precis har börjat sin andra termin på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

Uppsala2014-02-18 16:54

André Sihm har två äldre systrar som har haft ett utbytesår var i USA respektive Kanada och de rekommenderade sin lillebror starkt att göra detsamma. Hans förstahandsval var Nya Zeeland och andrahandsvalet var Australien. Endast en månad innan han skulle åka fick han reda på var han skulle hamna. Det blev gruvstaden Kalgoorlie i delstaten Western Australia.
– Det ligger 600 kilometer från delstatens huvudstad Perth, mitt ute i ingenstans, berättar han.

Kalgoorlie ligger mitt i en öken av röd sand. Vissa dagar var det 45 grader varmt och då satt man helst vid tv:n eller i poolen.
– Jag är född i Kiruna och det är 70–80 graders skillnad mellan där och Kalgoorlie, berättar André Sihm.

Deni Berling kommer från en stad som heter Parrakie. Hon vet också hur mycket det kan skilja mellan Australiens och Sveriges väder. Hon kom hit mitt under den svenska vintern.
– När jag åkte från Australien var det 40 grader varmt och när jag landade var det minus 15 grader. Jag blev rätt chockad faktiskt, berättar hon.

Hon bodde hos André Sihms familj förra terminen och trivdes väldigt bra. Mest uppskattar hon närheten till både Stockholm och Uppsala och även till Mälaren. Sedan uppskattar hon hur stor staden är.
– Min hemstad heter Parrakie och har 50 invånare. Jag måste köra i 20 minuter för att komma till närmsta stad, Lameroo, berättar hon.

Båda håller med om att det finns stora skillnader i de svenska och australienska skolorna.
– Jag gick i en katolsk skola och där var det mycket striktare. Man hade skoluniform och kunde få kvarsittning om man hade fel strumpor på sig, berättar André Sihm.

Deni Berling blev väldigt förvånad när hon började på gymnasiet i Sverige. Här skickar eleverna sms under lektionstid och går ut ur klassrummet utan att be om lov. Fast det tog inte lång tid att vänja sig och nu känns det inte som att hon är ”utbytesstudenten” längre. Hon förstår lite svenska men pratar engelska under hela intervjun. Hon säger att det är svårt att låta bli att prata engelska med svenskar.
– Svenskar älskar att prata engelska! Dessutom känns det inte som att man lär känna mig om jag inte får prata engelska, berättar hon.

André Sihm hade inga problem med att prata engelska i Australien men däremot tog det ett tag innan han lärde sig alla slangord. Båda två tyckte att det var rätt jobbigt i början att komma till ett helt nytt land men säger att det verkligen är värt det.

En annan sak som skiljer länderna åt är maten. Deni har smakat på älg och André har testat känguru. Australienskan hade gärna stått över sillen under midsommar. Värst kanske det var när André åt ”witchety grub”, stora larver.
– Det var helt okej, berättar han.
– Nu är du bara artig, säger Deni Berling och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om