Auktorisering ska minska vattenskador

Vattenskador har länge varit ett problem inom byggbranschen. Länsförsäkringar Uppsala kräver nu att samtliga VVS-företag som tecknar en företagsförsäkring, ska vara auktoriserade.

Montören Jan Wahlström från Bravida arbetar med golvbrunnen i ett vattenskadat badrum i Svartbäcken.

Montören Jan Wahlström från Bravida arbetar med golvbrunnen i ett vattenskadat badrum i Svartbäcken.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2011-04-10 21:00

I en villa i Svartbäcken arbetar montören Jan Wahlström från Bravida i ett av badrummen. En tidigare läcka har lett till stora fuktskador och man har nu varit tvungen att dra om vattenledningarna fullständigt.
– Det är bra med en auktorisering, det ger en trygghet för kunden och en garanti att arbetet blir fackmannamässigt utfört, säger Per Mollsted, arbetsledare på Bravida. Både han och Jan Wahlström har avlagt det prov som krävs och är auktoriserade installatörer.
– Det handlar främst om att förhindra vattenskador och läckagerisk, bland annat ska alla produkter som installeras vara godkända av Säker Vatten, säger Jan Wahlström.

Enligt Peter Bratt, byggcontroller på Länsförsäkringar så är runt 60 procent av Uppsalaborna försäkrade hos bolaget och det handlar om stora summor som betalas ut i ersättningar just för vattenskador varje år. Han menar också att vi står inför en byggboom de närmaste åren och att det då blir extra viktigt med en kontroll.
– Auktoriseringen är en trygghetsfaktor både för entreprenören och för kunden. Det dyker också upp nya produkter och ny teknik hela tiden, så det är viktigt med vidareutbildning för hantverkare.
– En byggboom kan också göra det svårt att få tag på kvalificerad arbetskraft, då är risken att man lockas att plocka in outbildat folk, vilket vi inte vill, säger han.

Auktoriseringen av VVS-företagen görs av branschföretaget Säker Vatten AB som startades 2005. Att vara auktoriserad innebär att man åtar sig att följa de branschregler som finns och att man har kompetensen att klara av det.
– Bland annat så ska någon på företaget ha koll på de regelverk som finns kring byggnationer. Alla arbetsledare och montörer ska också ha utbildning i branschreglerna. Det är för att kunden ska känna trygghet och säkerhet men också för att höja yrkets status, säger Thomas Helmerson, Vd för Säker Vatten AB.

Thomas Helmerson menar att det är problematiskt att vem som helst kan kalla sig för rörmokare i dag och att det varje år rör sig om 5 miljarder i försäkringspengar som betalas ut för vattenskador. Han menar att det är viktigt att hela branschen tar ansvar och minimerar risken för vattenskadorna.
– Länsförsäkringar Uppsala är en föregångare här som kräver att VVS-företag ska vara auktoriserade. Det är också viktigt att man som privatperson väljer ett sådant företag, säger han.
Både Jan Wahlström och Per Mollstedt på Bravida, säger sig märka en skillnad i branschen sedan det blev möjligt att bli auktoriserad.
– Det är ett annat tankesätt nu i utförandet och mer fokus på hur man minimerar risken för vattenskador, säger Per Mollstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!