Attityder till kyrkan undersökta
Viktig, öppen och högtidlig. Så förväntar sig Uppsalaborna att Svenska kyrkan skall vara, visar en enkätundersökning som gjorts av utredningen Framtidens kyrka.
Kring 90 procent av de tillfrågade anser att det viktigaste för Svenska kyrkan i Uppsala är att "hjälpa svaga och utsatta grupper i samhället", "att vara till för andra människor" och "att arbeta mot rasism och främlingsfientlighet".
Hinder
De 500 Uppsalaborna fick också frågan om vilka hinder de personligen upplevde för ett ökat kyrkligt engagemang. Svaren har stor spännvidd:
- Om jag hade tid.
- Om den förändrades.
- Om den inte var så radikal
- Om den inte var så konservativ
- Om jag visste vad jag hade att bidra med
- Om jag visste vart jag skulle vända mig
Religiöst inte ekonomiskt
35 av de personer som ingår i enkäten har av olika anledningar lämnat Svenska kyrkan.
Det vanligaste skälet är religiöst, inte ekonomiskt. De flesta Uppsalabor som utträtt ur kyrkan gör det av religiösa skäl. Det kan handla om allt från kyrkans syn på homosexuella till kvinnoprästfrågan: "Det kyrkan står för stämmer inte med min tro" (59 procent). Bara 30 procent lämnade kyrkan på grund av att "kyrkoavgiften är för hög, eller används på fel sätt".
Annat syfte
Ett tydligt resultat av undersökningen är att Svenska kyrkan i Uppsala når ut till en stor del av befolkningen. Fyra av fem svarande uppger att de på något sätt haft kontakt med kyrkan under det senaste året.
En tredjedel av de svarande uppger att de aldrig deltar i någon gudstjänst - men samtidigt besöker 41 procent av de tillfrågade kyrkorummet minst någon nång per år "i annat syfte".
Samhörighet
Tidigare undersökningar har visat att samhörigheten med samfundet Svenska kyrkan är störr än med den lokala församlingen. Så är det också i Uppsala.
Helga Trefaldighets församlings medlemmar känner lägst samhörighet med Svenska kyrkan av alla församlingar i Uppsala - och medlemmarna har även lägst känsla för den egna församlingen. I motsatta änden av skalan finns Danmark, Funbo, Gamla Uppsala och Vaksala. Av enkäten framgår också, något förvånande, att var fjärde medlem i Svenska kyrkan svarar att de är "ointresserade av religion eller andlighet", vilket utredaren Anders Sjöborg beskriver som "ett uttryck för den sekulariserade människans förhållande till kyrkan: "belonging without beliving".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!