Attendo Care får fortsatt hård kritik - men behåller kontraktet
Nu riktar länsstyrelsen skarp kritik mot Attendo Cares omdiskuterade vårdenhet Rondellen. Uppsala kommun tar åt sig av kritiken och lovar att vårdtagarna ska få det bättre, men kommunen kommer ändå inte att bryta kontraktet med vårdbolaget.
I rapporten riktar länsstyrelsen kritik mot Attendo Care och uppdragsgivaren Uppsala kommun på en rad punkter. Granskningen visar på brister i den fysiska miljön, personalen, ledningen, biståndsbesluten, genomförandeplanen och den sociala dokumentationen.
Otydlighet
- Omsorgsinsatserna har varit väldigt otydliga på Rondellen. Det har varit oklart vad som krävs för att den enskilde vårdnadstagaren ska få ett bra liv, säger Anders Forslund, socialkonsulent vid länsstyrelsen i Uppsala.
Enligt lag ska vårdnadsinsatserna planeras och genomföras tillsammans med vårdnadstagaren, men någon sådan genomförandeplan upprättades aldrig tillsammans med Per Klang under hans tid på Rondellen. Länsstyrelsen påpekar att en genomförandeplan skulle ha gjort det lättare för personalen att ge honom den omsorg som han behövde.
Klumpas ihop
Vilka vårdinsatser som Per Klang behövde skulle ha framgått av kommunens biståndsbeslut, men det gjorde det inte:
- Det här är ingen kritik mot den enskilda biståndshandläggaren, utan det är en kritik mot Uppsala kommuns arbetssätt, säger Anders Forslund.
Ett annat problem som länsstyrelsen tar upp i sin rapport är att vårdnadstagare med helt olika behov har klumpats i hop på en och samma avdelning
- På så sätt har det blivit svårt för personalen att ge varje enskild person en individuellt utformad omsorg, säger Anders Forslund.
Otydliga riktlinjer
Länsstyrelsen är också kritisk till hur Uppsala kommun har skött kontakten med Attendo Care. Man anser att kommunen har haft dålig kontroll över vårdbolagets verksamhet och varit dåliga på att tydliggöra hur Attendo Care ska sköta sitt uppdrag. Kommunalrådet Lars O Ericsson (c) tar åt sig mycket av den kritik som riktas mot Uppsala kommun:
- Det är bedrövligt att konstatera att det har blivit så här. Vi måste bli mycket bättre på att säkra kvaliteten i våra verksamheter och göra kvalitetsuppföljningar i mycket större utsträckning än tidigare, säger han.
Lovar bättring
Men kommunen kommer ändå inte att bryta kontraktet med Attendo Care:
- Nej, vi kan inte bara bryta kontrakt hur som helst. Nu koncentrerar vi oss i stället på att åtgärda problemen.
Men hur många anmälningar om vanvård krävs egentligen för att avtalet ska sägas upp?
- För oss handlar det inte om vem som utför vården, utan hur vården utförs. Och nu ska det bli ändring. Vårdyrket måste lyftas och få högre status och så måste vi se till att spridningen blir större, så att inte vårdnadstagare med olika behov blandas på en och samma avdelning.
Anders Forslund vid länsstyrelsen vill inte kommentera om Uppsala kommun borde bryta kontraktet med Attendo Care.
- Men jag vet att både Uppsala kommun och Attendo arbetar på att förbättra kvalitetssystemet för vårdnadstagarna, säger han.
Efter årsskiftet kommer äldrenämnden i Uppsala att riva upp socialdemokraternas tidigare beslut att bryta kontraktet med Attendo Care, i stället kommer det nuvarande avtalet att förlängas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!