Videon är inte längre tillgänglig
En byggnad som låter tala om sig utanför Uppsalas gränser, som är av högsta arkitektoniska kvalitet och som blir ett karaktärsinslag i stadsbilden. Så beskrivs förutsättningarna för Uppsala universitets nya förvaltningshus, som är tänkt att ligga just intill Uppsala slott.
I december bestämdes vilket av de förslag som två arkitektkontor tagit fram, som universitetet och markägaren Akademiska Hus vill ha. De föll för den danska byrån 3XN:s förslag. Byggnaden kommer att vara åtta våningar hög, sedd från Pedagogikum, och sju våningar från Uppsala slott, tvärs över Dag Hammarskjölds väg.
– Vi vill inte ha ett hus som gömmer sig i buskarna. Vi vill ha något som syns och som tillför något, samtidigt som det visar respekt för den klassiska miljön. Det kommer att vara ungefär lika högt som Carolina Rediviva, säger Lennart Ilke, byggnadschef på Uppsala universitet.
Enligt Uppsala universitets och Akademiska Hus bedömningsgrupp kan 3XN:s förslag bli en modern märkesbyggnad. Enligt gruppen, som ser ”stora kvaliteter i den öppna, ljusa och kommunikativa byggnaden”, har arkitekterna velat skapa ett utropstecken för universitetet och samtidigt visa respekt för landskapet och omgivande byggnader.
Men än kan utformningen ändras.
– Vi vill analysera viss saker vidare, som fasadmaterialet, och sådant som kan påverka husets volym, säger Lennart Ilke.
Byggnaden ser ut att påminna en del om Uppsala Konsert & Kongress?
– Det kan finnas likheter. Men valet av fasad kan radikalt påverka det.
Trots talet om märkesbyggnad är det förbättrad funktionalitet som är huvudsyftet med det nya huset, menar Lennart Ilke.
– Vi är för trångbodda i dag och har lokaler som inte fungerar, där det till exempel läcker från taket.
För ett par år sedan uppfördes Blåsenhus med bland annat lärarutbildningen just intill den plats där förvaltningshuset ska ligga. Debatten blev het och kritiker menade att byggplanerna drevs igenom i tysthet, och att det nya huset störde den historiskt känsliga miljön, med Uppsala slott och Botaniska trädgården som grannar.
– Men vi gjorde allt helt enligt bygglagen. För att undvika samma diskussion nu har vi varit extra öppna tidigt redovisat idéskisser för allmänheten, säger Lennart Ilke.
Akademiska Hus har nu bett Uppsala kommun att inleda arbetet med en detaljplan för området, ett arbete som kan ta två år. Planen ska också omfatta framtida möjligheter för nybyggnation på marken mot Pedagogikum. Först när detaljplanen är klar kan bygglov sökas. Tidigast i början av 2015 kan ny byggnad stå klar.