Åttaåringar mobbar varandra på internet
Anonym mobbning bland unga på nätet är ett växande problem långt ner i åldrarna. Enligt fältarbetare Claes Tollinger, Fält&Citygruppen, förekommer det att åttaåringar mobbar varandra på Internet.
- Det är en svår och växande problematik, det vet vi, även om det ännu inte finns några siffror. Vi tar emot de unga som mår dåligt, och har i dag svårt att hantera situationen eftersom problematiken är ny och det inte finns rutiner och metoder. Claes Tollinger berättar om en ung flicka som utan sin vetskap filmades av pojkvännen när de hade sex. Sedan förhållandet tagit slut lade han ut sekvensen på nätet och döpte den till Sex with Britney Spears.
Självmordstankar
- Inom fem minuter hade han 10 000 träffar. Flickan kände sig obeskrivligt förnedrad och försökte senare ta sitt liv.
I dag är det inte ovanligt att ungdomar fotograferar varandra med kameramobiler i förnedrande sammanhang, till exempel på toaletten eller när någon mår illa på en fest. Bilderna hamnar i värsta fall på Internet, på någon av de många chattsidorna för unga. Hösten 2004 fanns ett 80-tal chattsidor för unga, att jämföra med dagens 160.
Och nätmobbningen kryper allt längre ned i åldrarna, enligt Claes Tollinger. Ett forum för yngre barn är Microsofts chatsida MsN Också där förekommer anonym mobbning och trakasserier. Nätkonflikterna följer sedan med till skolan.
— Jag har fått indikationer från flera skolor i kommunen att det åttaåringar mobbar varandra via MsN. Det är ett jätteproblem på skolor med konflikter mellan barn som skett på nätet hemma.
Uppsökande verksamhet
Fält&City-gruppen arbetar med uppsökande verksamhet och skall hålla koll på ungdomars miljöer.
- Men den största ungdomsmiljön ser vi inte. Den är ute på nätet. Vi har just börjat upptäcka den.
Claes Tollinger tror inte att det nätverksarbete mot mobbning på nätet och destruktiva sajter som startat med Rädda Barnen, Svenska kyrkan och Barnombudsmannen är hopplöst.
- Utvecklingen går inte att stoppa. Nu gäller det att hitta ett förhållningssätt som förälder, att vara närvarande, lära sig se vilka sajter barnet varit inne på - och sätta gränser.
Emma Ericsson från Rädda barnen säger att målet är att informera föräldrar, fånga upp viktiga frågor, ge information och stöd. Och intresset är stort.
— De känner igen problemen: tonårstjejer som sitter och chattar hela nätterna eller pojkar som spelar dataspel dygnet runt. Vi vuxna tillhandahåller tekniken och måste också ta ansvaret.
Förstärkt destruktivitet
Claes Tollinger säger att det förutom nätmobbningen finns en växande grupp tjejer som mår dåligt och söker upp varandra på nätet. Där förstärker de varandras destruktiva beteenden.
— Det finns chattsidor som handlar om självmord, anorexi eller hur man skär sig. En tonårstjej kan ha tät och intensiv kontakt med flera hundra likasinnade.
Hans och Emma Ericssons råd till föräldrar är kort: lär er själva vilka hemsidor/sajter som finns och vad de innehåller, och, att framför allt, placera datorn centralt hemma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!