Åttaåringar får lära sig simma

Bellmanskolan är en av flera skolor i Uppsala där eleverna numera lär sig simma i årskurs 2. Bakgrunden är att kommunen nu satsar för att nå upp till de ändrade kraven i kursplanen.

Årskurs 2 på Bellmanskolan hoppar i.

Årskurs 2 på Bellmanskolan hoppar i.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-04-03 08:00
Det börjar med en kort uppvärmning. Eleverna gör stora hopp uppåt i vattnet samtidigt som de försöker kliva framåt. Alla deltar. Klass 2b på Bellmanskolan har just börjat sin simlektion och entusiasmen tycks i dag vara på topp. Lektionen är den tredje av sammanlagt tio lektioner där eleverna ska lära sig simma 50 meter i bröstläge, 10 meter i ryggläge, kunna ta sig till kanten om de fallit i vattnet och regler för bad- och båtvett.

Klassläraren Jenny Sjöström finns på plats och peppar eleverna. Att börja simundervisningen redan i årskurs 2 tycker hon är bra.
- Det är en slags livförsäkring. Snart är det sommar och nästan alla barnen tycker om att bada. Det är en trygghet för alla att veta att de kan simma, säger hon.
Nästa övning på schemat är en benövning där det med hjälp av fotarbete gäller att ta sig fram samtidigt som överkroppen vilar mor en platta. Lukas Ernsund är en av eleverna som står i kö för att hoppa i vattnet. Han tillhör dom elever som redan hade en del simkunskaper när skolsimskolan började.

Två aspekter av simkunnighet tycker han är särskilt viktiga.
- Om man ramlar i vattnet ska man kunna komma i land eller ifall nån annan ramlar i är det viktigt att kunna hjälpa till, säger han.
För att simkunnigheten bland grundskoleeleverna i landet ska bli bättre angavs hösten 2007 nya tydligare mål i läroplanen för vad eleverna ska ha uppnått vad gäller simkunnighet. I samband med detta förändrade politikerna i Uppsala kommun kraven på vad som ska betraktas som simkunnighet bland grundskoleeleverna. En av förändringarna som gjordes var att låta eleverna börja simundervisningen i årskurs 2, till skillnad från årskurs 3 som gällde tidigare.

Simläraren Maria-Therese Eriksson som håller i dagens lektion anser att det är en rimlig ålder att börja i skolsimskola, men tror inte att yngre barn än så är mogna för undervisningen. Något hon lagt märke till vad gäller simkunskaperna överlag bland eleverna, vid en jämförelse med sin egen skoltid, är att färre elever tycks ha lärt sig simma tillsammans med föräldrarna.

- Det kan ha med föräldrarnas egna simkunskaper att göra men också att det finns många hjälpmedel som flytvästar och armpuffar som gör att man inte behöver lära sig, säger hon.
Två övningar som alltid tränas med årskurs 2 är livräddning och klädsim, annars läggs undervisningen upp efter elevernas förkunskaper och vissa planerade moment. Sista övningen för klass 2b på Bellmanskolan är i dag en fallövning som dels handlar om att snabbt kunna ta sig upp ur vattnet och att samtidigt lyssna till olika påståenden som simläraren gör. Håller man med hoppar man i annars står man kvar vid kanten.


Från och med 1 september 2007 gäller nya tydligare mål i läroplanen vad eleverna ska ha uppnått vad gäller simkunnighet. Enligt läroplanen ska eleverna i slutet av femteklass ha god vattenvana, känna sig trygga i vattnet, kunna simma 500 meter varav 50 på rygg, kunna hantera nödsituationer i vattnet och ha grundläggande kunskaper om bad-, båt- och isvett. Innan förändringen i läroplanen gjorde eleverna i Uppsala ett uppsim i årskurs 3 där de som inte klarat 25 meter fick börja i simskola. Sen hösten 2007 görs en första koll redan i årskurs 2 där eleverna bland annat ska kunna simma 50 meter i bröstläge och 10 meter i ryggläge.
Källa: Svenska Livräddningssällskapet och Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om