2013 uppgav 45 procent av tjejerna i gymnasiet att de kände sig trygga när de var på stan i Uppsala. I år har siffran sjunkit till 19 procent. Andelen flickor i gymnasieåldern som känner sig trygga i utomhusmiljö i Uppsala har alltså mer än halverats på bara fyra år.
Det här visar en undersökning från Region Uppsala som besvarats av cirka 3 900 ungdomar i Uppsala.
Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, tycker att det kan vara otryggt på stan för framför allt flickor.
– Jag har gett mina tonårsdöttrar restriktioner och jag vill inte att de hänger på stan eller vid Resecentrum på kvällarna.
Enligt Daniel Larsson har hans döttrar i första hand blivit utsatta av invandrarkillar i grupp.
– De är mer offensiva vid sina kontakter med flickor. Tjejerna blir särskådade, blir visslade efter och jag har fått telefonsamtal från mina döttrar när de förföljts och undrat vad de ska göra.
Sten Widmalm, som bor i centrala Uppsala, har tre tonårsdöttrar.
– När det är mörkt vill jag knappt att de ska passera Resecentrum. Jag har fått möta upp dem när de inte vågat gå förbi de gäng med unga män som brukar hänga där.
– Mina döttrar har utsatts för gäng som trakasserar eller står och skriker åt dem. Vid ett tillfälle blev en dotter jagad av en grupp killar som försökte hålla fast henne men hon lyckades springa in på en restaurang.
Vad gäller anmälda våldsbrott i centrala Uppsala tyder inte statistiken på att problemen ökat, tvärtom. Hittills i år har 69 våldsbrott anmälts vilket är den lägsta siffran på fem år. Inom kategorin ofredande, sexuellt ofredande och förföljelse i centrala Uppsala har 28 brott anmälts hittills under 2017, jämfört med 40 stycken under motsvarande period i fjol.
– Troligen har upplevelsen av otrygghet ökat utan att brotten blivit fler. Det kan beror på att frågorna lyfts mer i medierna, säger Hilde Wiberg, chef inom socialtjänstens ungdomsenhet i Uppsala.
– En annan förklaring är att stadsbilden förändrats med fler ensamkommande unga och fler utsatta EU-medborgare. Det kan skapa känslor av otrygghet utan att de här personerna nödvändigtvis orsakat fler problem.
I höstas gjorde kommunen enkäter med människor vid Resecentrum.
– Det visade sig att de allra flesta känner sig trygga där, säger Carina Börjesdotter som arbetar med brottsförebyggande frågor vid Uppsala kommun.
– Få har själva utsatts för brott i området men man har läst i medierna att det är otryggt. Man måste ta människors känsla av otrygghet på allvar men media speglar inte alltid hela verkligheten.
Erik Pelling, (S), kommunalråd i Uppsala, betecknar de sjunkande trygghetssiffrorna bland unga tjejer som förskräckande.
– Centrala Uppsala är vårt gemensamma vardagsrum och där måste det vara tryggt, säger han.
Erik Pelling radar upp några insatser som han hoppas ska öka tryggheten i centrala Uppsala:
* Kommunala ordningsvakter som sedan i juli patrullerar i innerstan.
* Fler övervakningskameror vid Resecentrum.
* Fler socialarbetare och nattvandrande vuxna.
* Ökat samarbete mellan kommunen och polisen.
– De här åtgärderna har nyligen satts in och jag tror de kan bidra till en positiv utvecklng. Läget är inte hopplöst, menar Erik Pelling.
Han har fått signaler om att en del oroas när de möter de grupper med ensamkommande flyktingkillar som håller till i centrum.
– Jag kan förstå om det kan få framför allt unga tjejer att känna sig otrygga men jag tror att även svenska tonårskillar i grupp skulle kunna framkalla otrygghetskänslor.