Att skilja mellan kärlek och sex

Relationsnormen är fortfarande tvåsam och monogam. Men allt fler hittar andra sätt att förhålla sig till sex. Leva som swinger är ett.

Uppsala2015-09-19 08:00

Svenskar har i dag fler sexuella kontakter än tidigare, säger Suzann Larsdotter, sexolog, som svarar på frågor om sex och samlevnad i UNT.

Gränserna mellan kärleks- och vänskapsrelationer suddas ut och det har blivit mer accepterat att ha sex med personer man definierar som kompisar, eller leva som polyamorös, dvs ha flera relationer samtidigt. Och även om många förstås lever i klassisk tvåsamhet är det mindre vanligt att den varar livet ut.

– Monogami ses fortfarande som norm, men mer exakt handlar det snarare om seriell monogami, att vara trogen en person i taget. De flesta har olika partner genom livet.

Som swinger lever man generellt i ett parförhållande, men med en överenskommelse om att ha sex med andra. Lite som att både ha kakan och äta den.

– I en swingerrelation kan man söka spänning och vidga sina vyer sexuellt utan att vara otrogen eller bryta upp, menar Suzann Larsdotter.

Som par bör man prata igenom vad båda parterna vill och inte vill innan man testar att ha sex med andra. Lika viktigt är att ha kommunikation när man väl tar steget.

– Att gå på swingersklubb för första gången kan väcka känslor man inte visste att man hade. Man bör också prata igenom hur man tänker skydda sig. På swingersklubbar brukar det finnas kondomskålar, men i privata sammanhang får man komma ihåg att ta med egna.

Kommunikation är A och O även med de andra personer man har sex med – lyssna in vad de vill och sätta gränser själv.

– Du har alltid rätt att säga ja eller nej, säger Suzann Larsdotter.

Även om det har blivit mer accepterat att separera kärlek och sex är kunskapen om swingers otillräcklig inom vården, socialtjänsten och rättssystemet. Suzann Larsdotter har sett att en del professionella lägger in personliga värderingar i bedömningar när det gäller personer vars sexuella beteende avviker från normen.

– Det kan göra att en del drar sig från att anmäla övergrepp. Men det är jätteviktigt att komma ihåg att ett övergrepp är ett övergrepp oavsett sammanhang.

Inga studier har gjorts av hur många svenskar som lever som swingers, eller inom vilka grupper de finns. Suzann Larsdotter tror att fenomenet är spritt över stora delar av samhället, samt att det blir vanligare och mer accepterat.

– Sverige har länge styrts av en kärleksideologi som bygger på tvåsamma relationer, i regel mellan olika kön. Sex inom en relation ses som lite finare. Men den ideologin håller på att luckras upp.

Tror du att swingerscenen kommer att bli mer öppen i framtiden?

– Det vet jag inte. Kanske skulle lite av spänningen gå förlorad om det blev alltför mainstream?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om