Hur ska samhället få bukt med den sociala oron i Gottsunda? Det är en fråga som diskuterats livligt de senaste åren. I fjol drev det dåvarande rödgröna styret igenom ett 89-punktsprogram för att öka tryggheten i stadsdelen.
Som kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor har Erik Pelling (S) haft en framträdande roll i debatten. Att sälja Gottsunda centrum, som kommunen ägt sedan 1974, var inte ett helt lätt beslut att fatta säger han.
– Det är klart man kan känna oro för hur det ska bli nu. Främst är jag rädd för att nödvändiga satsningar stannar upp under processen fram till en försäljning. Men vi har ju fattat beslutet för att vi tror att det på lång sikt kommer att gynna utvecklingen i området.
Hur gynnas den av en försäljning?
– Om vi får in en aktör som har kapital, ett stort nätverk och rätt inställning blir det en draghjälp som får hjulen att snurra fortare. Och kommunen måste se till att öka närvaron i Gottsunda vid en försäljning, snarare än att minska den.
Det låter lite motsägelsefullt när ni ska sälja centrumet?
– Kommunen kommer att ta huvudansvaret för utvecklingen av Gottsundaområdet. Vi kommer också att se till att stärka vår närvaro i de verksamheter som finns där och i de nya verksamheter som etableras. Sedan är det ju inte kommunens kärnverksamhet att driva köpcentrum.
Gottsundas utveckling kom i fokus även i en annan fråga i veckan: den om polisens lista över särskilt utsatta områden. På den hamnade Gottsunda 2017. Det var förödande för stadsdelen, menade Erik Pelling i en artikel i DN i onsdags. Han beskrev hur den negativa stämpeln gjorde att viktiga investeringar i området stannade av.
Men är det inte själva otryggheten i området som är negativt, inte listan?
– Jo, listan gjorde att vi kraftsamlade och har genomfört en mängd åtgärder. Det jag är kritisk till är att det inte går att veta vad som behöver göras för att ta sig från listan och om vi är på väg bort från den.
Kommunalråd i flera andra kommuner höll med Erik Pelling. Polisen öppnade först upp för att hemligstämpla listan framöver, just eftersom den kan vara kontraproduktiv. Nu har polisen dock meddelat att listan kommer att fortsätta vara öppen, något som Erik Pelling tycker är bra.
– Det vi vill är ju att det ska vara så transparent och öppet som möjligt.