– Det har blivit ett sätt att umgås, säger en av initiativtagarna Martin Noring.
Runt om i lokalen står uppochnedvända cyklar. Ensamma eller tillsammans med andra står och sitter ett tjugotal personer och mekar med cyklar. Lite längre in i lokalen försöker Jan Biedziski hjälpa Sarah Boulieu med hennes cykel. De har hållit på och försökt fixa i ordning cykeln i några veckor och trodde att de var färdiga. Men förra veckan upptäckte de ytterligare ett fel på cykeln så nu har de fått börja om från början. Så fort någon ny kommer in i lokalen omfamnas han eller hon av oljesvarta händer.
Tanken med verkstaden är inte att man ska kunna lämna in cykeln för reparation utan i stället få hjälp med att själv kunna fixa problemen.
Initiativtagaren Martin Noring tänkte just ikväll fixa till en cykel där flera kullagerkulor har spruckit, men hittills har han haft fullt upp med att hjälpa andra besökare. Det personliga intresset för cyklar har funnits så länge han kan minnas.
– Det är så kul att cykla och det är så himla praktiskt. Dessutom är det ju toppen för miljön, säger Martin Noring.
I höstas kom han tillbaka till Sverige efter en tid som utbytesstudent i Frankrike. Där träffade han på ett cykelsällskap med över 2 500 medlemmar som kontinuerligt träffades, umgicks och mekade med sina cyklar. Liknande verksamheter finns även på andra håll i Europa och i Kanada. Martin Noring ville ta fenomenet till Uppsala.
Tillbaka till Sverige tog sig Martin Noring självklart på cykel och väl hemma hittade han en kompanjon, kanadensaren Travis Pawlak som hade ett ännu större brinnande intresse för cyklar. De delade visionen om en allmän cykelverkstad och tillsammans gjorde de visionen till verklighet. Cykelverkstaden som fått namnet Ateljén Veloisternas Kabyss startades i februari i år och gjorde det möjligt för Uppsalaborna att komma till Ungdomens Hus och meka med cyklar eller bara få hjälp att fräscha upp hojen. Alla verktyg som behövs går att låna på plats och det krävs inte att man har med sig mycket.
– Det är ju en fördel om man har med sig sin cykel, säger Martin Noring och skrattar.
Bredvid honom står Anja Schultzberg. Hon håller just nu på och skriver upp en inventarielista på källarförrådet. I källaren har sällskapet nämligen byggt upp ett litet lager, mer eller mindre organiserat, med hjul, slangar, sadlar och andra delar som kan behöva bytas ut. Inventarielistan ska skrivas på flera språk eftersom många utbytesstudenter ofta dyker upp på tisdagskvällarna.
– Man kan väl säga att jag just nu håller på att bli vän med cyklar. Det går väl inte så jättebra med tanke på att jag spenderar den mesta tiden i en kall och mörk källare, säger hon och skrattar.
Vid en av sofforna i lokalen har Martin Hollmer ställt upp en cykel. Han gillar att ta sig an cyklar som är helt oanvändbara och försöka fixa till dem. Sedan verkstadens start har han hunnit fixa till tre hojar.
– Det är fantastiskt att vara här! Jag har varit här varje gång sedan starten och jag lär mig nya saker varje gång, säger Martin Hollmer.
Bredvid honom står Dorothea Paas och tillsammans försöker de bli av med cykelkedjan för att kunna berika cykeln med växlar.
– Det är verkligen skittrevligt här men det vore kul om det gick att få hit lite fler yngre människor, säger Martin Hollmer samtidigt som han och Dorothea Paas lyckas få av den trilskande kedjan.
De vanligaste problemen besökarna vill ha hjälp med är reglering av bromsar eller ekerbrott.
– Det är inte så många som kommer med punka faktiskt. Men det kan vi så klart också hjälpa till att fixa, säger Martin Noring.
Det pågår även andra spännande projekt i verkstaden. För ett tag sedan lyckades några entusiaster koppla en hushållsmixer så att den gjorde smoothies medan tramporna gick.
– Då gjorde vi banansmoothies som vi bjöd på! berättar Anja Schultzberg.
För en tid sedan lämnade Travis Pawlak Uppsala och reste tillbaka till Kanada. I höst kommer även Martin Noring att försvinna från Uppsala. Han ska åka till Tyskland för att plugga och är lite orolig för återväxten i cykelverkstaden.
– Än så länge har vi bara öppet på tisdagar, men ju fler vi är, desto oftare kommer vi kunna ha öppet, säger Martin Noring.
Det ultimata målet vore att hitta en egen lokal och ha en permanent cykelverkstad med stora lokaler och ett stort lager med reservdelar.