Att göra ett gott första intryck

Pirr i magen och en extra titt i spegeln. Alla har vi varit där, första dagen på jobbet. Men hur ska man egentligen bete sig när man kommer som ny?

Matilda Oldeberg, präst i Tunabergskyrkan.

Matilda Oldeberg, präst i Tunabergskyrkan.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-09-10 11:03

Matilda Oldeberg har bara hunnit med en vecka på sitt nya jobb, som präst i Gamla Uppsala församling i Tunabergskyrkan, men ser bekväm ut på sitt lilla kontor där värmeljusen är tända och regnet smattrar mot fönstret. Men nog var hon lite nervös inför första dagen.
– Jo, jag skrev det på Facebook på morgonen, att det kändes pirrigt. Lite som att börja i en ny skola. Vad händer första dagen? Kommer någon att välkomna? Jag funderade på om jag bara skulle sitta vid mitt skrivbord utan att veta vad jag skulle göra.

Men bemötandet var bra och hon blev sakta men säkert inslussad i arbetet. Jobbet som präst involverar många människor och Matilda Oldeberg har varit noga med att vara inkännande och inte komma med allt för stora förändringar.
– Det känns viktigt att komma in och se till den bra grund som redan finns. På en plats där många människor möts finns så många viljor. Det gäller att kombinera det man själv vill förändra med allt detta.

Matilda Oldeberg har hittat ett lugnt och stabilt sätt att komma som ny till ett arbete. Men det finns exempel där det inte gått lika bra. Att våga fråga när man är osäker är inte alltid lätt men kan vara viktigt om det inte ska ske alltför stora misstag. "Jag tror jag råkade förstöra en hel databas. De andra har inte upptäckt det än även om de börjar misstänka att något är fel", berättar en anonym person om sin första tid på jobbet som systemutvecklare.

Anna-Maja Tegebro är jobbcoach och hjälper människor i sökandet efter arbete och hur man ska bete sig när man är nyanställd.
– Man ska absolut inte vara rädd för att visa framfötterna. Jag tycker att man ska komma med nya idéer, men kanske inte den allra första dagen. Det gäller i så fall att vara inkännande, att inte gå fram som någon bulldozer.
En ny person som har en massa idéer och inspiration kan vara stötande för någon som jobbat på arbetsplatsen i 20 år. Att visa sig öppen för det gamla arbetssättet men lite försiktigt berätta om hur man själv tänker kan vara en väg att gå.
– Man ska vara lite finkänslig i ett sådant läge. Om man har idéer man tycker är bättre kanske man kan ta upp det lite senare. Och säga: "jaså du gör så här, jag brukar göra på ett annat sätt, vi kanske kan prova det också?".

Men det finns vissa saker som är A och O. Hålla tider och passa deadlines är lika viktigt var du än kommer. Och det är ofta sådana saker som arbetsgivare frågar efter när de tar referenser på folk. En annan sak är klädsel. "Jag hade på mig slitna jeans och en tröja där axlarna syntes när jag kom till jobbet som guide i en kyrka. Jag blev tillsagd av chefen att jag nog fick ha andra kläder i fortsättningen och höll på att skämmas ihjäl", berättar en person som vill vara anonym.
– Gör gärna lite research innan du ska börja ett nytt arbete. Vilken klädkod gäller? Att ha hela och rena kläder är dock ett måste, vilket arbete man än börjar på. Och att vara noga med personlig hygien.

Sedan är det ju förstås den sociala biten. Jobbet är så mycket mer än arbetsuppgifterna. Det gäller att hitta sin plats i arbetsgruppen och det gör man bäst genom att anstränga sig lite extra i början.
– Väldigt mycket sker under fikaraster, luncher och after work så försök vara med på sådant så mycket som möjligt. I dag är många arbeten visstidsanställningar, och när man tittar på om en person ska vara kvar frågar man ofta kollegor hur det fungerar socialt, säger Anna-Maja Tegebro.

Tips

Så klarar du nya jobbet

Anna-Maja Tegebros tips:
Håll tiden och passa deadlines.
Var hel och ren. Personlig hygien är jätteviktigt.
Följ arbetsplatsens överenskommelser, men kom gärna med egna idéer.
Visa uthållighet och motivation. Alla uppgifter är kanske inte jätteroliga men gör dem ändå.
Var trevlig och social. Berätta något personligt om dig själv och häng med på sociala aktiviteter, speciellt i början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om