"Att bygga bostadsrätter hjälper inte"

Kommunen har tappat överblicken på utvecklingen av Gottsunda. Det säger Hilde Klasson, som tidigare var ansvarig för stadsutvecklingsarbetet i Gottsundaprocessen.

Hilde Klasson tycker att man tappat samordningen i utvecklingen av Gottsunda.

Hilde Klasson tycker att man tappat samordningen i utvecklingen av Gottsunda.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-04-02 07:58

– Min uppfattning utifrån min yrkeskunskap är att man inte hållit i den här processen. Det är inget självspelande piano, och det krävs att staden och kommunen visar att man bryr sig om det här området lika mycket som andra stadsdelar. Det handlar om samhällets investeringar. Får man de behov man har tillgodosedda eller inte? säger Hilde Klasson.

Hon betonar att hon inte är ute efter att lyfta fram sin egen roll när hon var ansvarig för Gottsundaprocessen, utan att det handlar om att man måste samla alla goda krafter som var och en på sitt håll arbetar för att förbättra situationen för dem som lever i Gottsunda.

Det utvecklingsprojekt för Gottsunda som hon tidigare ansvarade för har nu flyttat över till stadsbyggnadsförvaltningen. Det gör att fokus är på det planprojekt med bostäder, centrumutveckling och lokaler som pågår. Örjan Trapp, som är projektledare för arbetet och tidigare arbetade tillsammans med Hilde Klasson, säger att det är viktigt att ta in också de sociala aspekterna när man hämtar in synpunkter från de boende på förslagen.

– Det handlar om hur vi kan främja en positiv utveckling med fysisk planering, säger han.

Men samordningen av de "mjuka" insatserna i ett område som Gottsunda finns inte längre samlat i områdesutvecklingen på samma sätt som tidigare. En del insatser, som föreningsrådet och Gottsunda Factory, finns inte heller kvar.

Och Hilde Klasson är kritisk till att fokus flyttats mot den fysiska planeringen i utvecklingen av Gottsunda.

– Jag tror inte det hjälper att bygga lite bostadsrätter här och där. Om det bor en fattig och en välbeställd bredvid varandra så blir inte det två lagom välbeställda. Det är fortfarande så att den ena är fattig och den andra är rik, säger hon.

Samtidigt säger hon att segregationen och utanförskapet inte på något sätt legitimerar stenkastning och brända bilar.

– Mycket sker för att det är korkade ungdomar som inte tänker, rent ut sagt. De förstör för alla andra som bor där, för sina grannar, sina vänner och sina syskon. Och det är viktigt att man inte belönar den här typen av kriminella aktiviteter och ger dessa grupper vad de vill ha bara för att de protesterar.

Så enkelt som att det är föräldrarnas ansvar att se till att ungdomarna inte hamnar i kriminalitet är det inte heller.

– Det finns familjer som inte klarar att hålla ihop. Och om föräldrarna inte kan så är det viktigt att kommunen kan gå in och stötta dem som behöver det, säger Hilde Klasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om