"Att bara ta från de rika räcker inte"

Ett av EU:s svarta får, Grekland, har hög ungdomsarbetslöshet, låg tillväxt och ett stort budgetunderskott. UNT mötte Uppsalaboende greker och pratade om den ekonomiska krisen.

Asterios Ziakoulis och Christos Karanikas är övertygade om att Grekland kommer att klara sig ur krisen.

Asterios Ziakoulis och Christos Karanikas är övertygade om att Grekland kommer att klara sig ur krisen.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-08-01 11:04

I Asterios Ziakoulis kontorshus i Uppsala är Grekland närvarande i alla rum, på golven ligger blank grekisk marmor. Han kom till Sverige 1978 för att skaffa sig en utbildning och blev sedan kvar, precis som Christos Karanikas som kom 1976. Till Grekland åker de båda ett par gånger om året.

– När jag var i Grekland i mars, då såg jag en förändring. Greker är annars ett stolt folk, de går med rak rygg. Men då gick de och tittade ner i marken, säger Christos Karanikas.

De säger att det är det grekiska schablonavdraget som har urholkat statsbudgeten. De som tjänar mindre än 13 000 euro per år betalar inte skatt.

– Att bara ta från de rika, det räcker inte. Man måste ta även från dem som tjänar lite. Det ger inte så mycket per person men som en del i massan blir det mycket pengar, säger Christos Karanikas.

Bättre kontroller från skattemyndigheten är något som de efterlyser. Men de tror att Greklands framtid ligger i turismen. Staten bör sälja ut mark till utlänningar och se över reglerna för bygglov.

– Om staten bestämmer sig att de ska sälja en miljon tomter och bjuder ut dem för 100 000 kronor hade de fått fart på byggsektorn på nolltid. Grekland kan inte bli ett industriland, man ska bli specialister på det man har gott om och gratis, säger Asterios Ziakoulis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!