Åtstramningar placerar Uppsala närmare övriga landet

Tidigare har Uppsala kommun inom vissa områden varit mycket generös när det gäller bistånd till funktionshindrade.— Nu har vi hamnat närmare de villkor som gäller i övriga landet, säger Roger Jo Linder, chef vid kontoret för vuxna med funktionshinder.

Uppsala2005-05-23 00:00
År 2003 avskaffades kommundelarna i Uppsala och en enhetlig organisation infördes. Det allt överordnade målet för den nya kommunledningen blev budget i balans.
Tidigare hade verksamheten i princip löpt på löpande räkning och underskotten reglerats i efterhand.
Ett exempel är Gottsunda som för år 2002 lade en budget med ett underskott på 20 miljoner kronor. Kommundelens ordförande vägrade att gå med på besparingar med motiveringen att svaga grupper kunde drabbas.
Sådana tongångar upphörde i och med den nya organisationen. Beslutsfattarna har hamnat längre från brukarna, vilket kan ha gjort det lättare för politikerna att spara.

Anpassat sig
Som UNT i tidigare artiklar visat har kommunen gjort en rad neddragningar med kännbara konsekvenser, inte minst för personer med utvecklingsstörning.
Roger Jo Linder, chef vid kontoret för vuxna med funktionshinder, framhåller att vad gäller till exempel daglig verksamhet har det skett en anpassning till rikssnittet. Enligt SCB låg kostnaden i Uppsala år 2002 45 procent över rikssnittet.
— En liknande anpassning gäller även den egenavgift på 400 kronor per månad som kommunen infört för transporter till daglig verksamhet. En sådan avgift finns sedan tidigare i många kommuner. Åtgärden minskar kommunens kostnader med två miljoner kronor och gör att vi slipper besparingar inom andra områden.
UNT: Håller du med om att brukare farit illa av besparingarna?
— Farit illa är ett väldigt tungt uttryck. Men det är klart att till exempel egenavgiften för resor har varit kännbar för många i den här gruppen och den har gjort att deras inkomster reducerats med sex-sju procent.
UNT: Tycker du att systemet varit för generöst tidigare?
— Inte för generöst men vi har haft för höga kostnader.

Nödvändigt
Roger Jo Linder säger att åtstramningarna varit nödvändiga för att sanera ekonomin och uppger att nämnden fortfarande brottas med stora underskott.
— Man ska komma ihåg att vi även har satsat. Vi har byggt fler gruppboenden och det är fler i daglig verksamhet än tidigare.
Åtstramningarna har gett tydliga resultat. I höstas skrev nämnden för vuxna med funktionshinder till kommunledningen att "de ersättningsnivåer som i dag gäller inom nämndens ansvarsområde ligger en bra bit under riksgenomsnittet".

Ökad samordning inom transport och resor. Läs mer i UNT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om