Ätstörningsenhet nekade patient måltid

Efter en anmälan om att en patient nekats lunch på en ätstörningsenhet på grund av allergi, vill Diskrimineringsombudsmannen, DO, ha svar på en rad frågor av Akademiska sjukhuset.

En patient avled efter platsbrist och felaktig diagnos. Händelsen är nu lex Maria-anmäld.

En patient avled efter platsbrist och felaktig diagnos. Händelsen är nu lex Maria-anmäld.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-07-07 15:15

Patienten lovades dagvård på Ätstörningsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det innebär i normala fall att patienten äter frukost, mellanmål och lunch på mottagningen och får hjälp från personalen med att lägga upp mat, stödsamtal och stöd vid måltider. Väl på plats fick patienten enligt anmälan veta att endast frukost skulle serveras eftersom de inte kunde garantera att maten var nötfri. Allergier mot mjölk och gluten kunde enligt anmälaren lösas, men inte nötallergin. Trots förslag på lösningar undersökte inte personalen på enheten möjligheterna, menar anmälaren.

Vid ett tillfälle ska en anställd ha nämnt för patienten att det blivit fel när hen blev accepterad för vård eftersom hen var allergiker. Patienten frågade då om det betydde att hen skulle ha nekats vård de på ätstörningsenheten vetat om nötallergin, vilket personalen bekräftade. Patienten frågade då rakt ut om sjukhuset brukar nedprioritera patienter med allergier och sjukhuspersonalen svarade ja. Efter att ytterligare en gång ha tagit upp frågan fick patienten svaret att avdelningen normalt sett inte alls brukar ta emot patienter med allergier.

Nu har DO beslutit att inleda en tillsyn i ärendet och Region Uppsala måste redovisa sin uppfattning om vad som hänt i de situationer som patienten anmält. Regionen måste också besvara en rad andra frågor. Till exempel om de anser att anmälaren har utsatts för diskriminering, om Akademiska sjukhuset har några allmänna riktlinjer för patienter med allergier och om dessa riktlinjer i så fall påverkar möjligheten att få vård på sjukhuset. Sjukhuset ska även besvara frågan om det är någon kategori av allergiker som inte tas emot inom ätstörningsvården och varför i sådana fall.

Senast i mitten av augusti ska avdelningen ha besvarat frågorna. Om DO efter tillsynen bedömer att det förekommit diskriminering kan DO välja att pröva rätten till diskrimineringsersättning i domstol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!