Åtgärder för säkrare mat

De nya EU-reglerna för kontroll av livsmedel som införs 1 januari 2006 ger företagen ett större ansvar. Sveriges samtliga ägare av livsmedelsanläggningar blir skyldiga att göra upp kontrollplaner.

Uppsala2005-03-06 00:01
De nya EU-reglerna för kontroll av livsmedel som införs 1 januari 2006 ger företagen ett större ansvar. Tillsynen ska bli riskbaserad. Därför blir Sveriges samtliga ägare av livsmedelsanläggningar skyldiga att göra upp kontrollplaner. Dessa ska bygga på HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point). I praktiken innebär detta att inspektörerna ska granska företagens systemtillsyn det vill säga om egenkontrollprogrammen verkligen garanterar att lokaler och mat uppfyller kraven på god livsmedelshygien. I dagsläget inspekteras ofta enskilda detaljer som spruckna kakelplattor och temperaturen är i kylen. Alla inspektionsprotokoll inom EU ska vara offentliga.
För att de nya EU-reglerna ska fungera ändras och införs nya nationella föreskrifter. För det arbetet svarar Livsmedelsverket i Uppsala, och åtta till tio personer jobbar enbart med utbildning och översyn av regelverken.
Till våren väntas också Riksdagen att besluta om förbättrad djurskydds- och livsmedelstillsyn. Kärnan i förslaget är att tillsynen ska bli bra och likvärdig i hela landet. Propositionen innehåller bland annat förslag om att kommunerna ska få samverka och sköta tillsynen gemensamt. Livsmedelsverket och länsstyrelser ska också få ta över tillsynsansvar för livsmedel respektive djurskydd om detta inte sköts tillfredsställande.
För att ytterligare skärpa tillsynen utreds frågan om Sverige ska införa en så kallad Smiley-märkning på matställen som inspekterats. Även regelmässig publicering av inspektioner på internet utreds.
För att klara finansieringen av de ökade kraven på kontroll statlig översyn av hur avgiftssystemen ska utformas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om