I vardagsrummet hemma hos inredningsbloggaren och formgivaren Ida Överby hänger en kristallkrona modell annorlunda. Kristallerna är inte av kristallglas, utan porslinsskärvor och ljushållarna tillverkade av gamla kaffekoppar. Att återvinning är hett just nu har väl få missat, det senaste ordet inom inredning heter uppgradering. Och då menar man inte mjukvaran i datorer, utan uppgradering av material som i händerna på en konstnär gått från skrot till konst. Tendensen har egentligen funnits ganska länge, ta bara blomsterkonstnären Tage Andersen som blivit internationellt känd bland annat genom att använda gammal rostig plåt i sina blomsterarrangemang.
Ida Överby är inte lika gammal i gemet. Hon startade sin inredningsblogg för bara ett par år sedan, men fick sådan respons på de vångingsfat hon tillverkat av gamla loppistallrikar att det blivit en heltidssysselsättning. När vi träffar henne är hon i full färd att tillverka våningsfat och kristallkronor till Formexmässan, där hon är en av 17 utvalda unga designers som får ställa ut.
- Det känns verkligen som en bekräftelse på att jag gör något bra. Nu gäller det att stärka sitt varumärke, säger hon.
Hon vill att det gamla ska bli något nytt, exklusivt. Grädden på moset, därför döpte hon varumärket till Creme de le creme.
Ute på glasverandan i jugendvillan i södra Stockholm står travar av gammalt porslin, färdigkomponerat och redo att monteras ihop till våningsfat. En dag i veckan åker Ida på loppis, den dagen de plockar fram nytt på Erikshjälpen.
- Det känns bra, både att porslinet jag använder är återvunnet, men också att det är inhandlat i affärer där överskottet går till välgörenhet, säger Ida.
Att det blivit porslin är mest en ödets nyck. Egentligen är hon utbildad inom textildesign, men fortsatte att utbilda sig till sjuksköterska. Efter några år i yrket, och ett par barn senare, kände hon att hon ville jobba kreativt igen. Det var då hon startade bloggen och började bygga våningsfaten.
Återvinningen har gått som en röd tråd genom Idas skapande.
- Jag började faktiskt redan i gymnasiet. Som ung höll jag på med kappsegling och då sydde jag väskor av segelduk på beställning, berättar hon.
- Redan då tyckte jag att det var kul att kombinera ihop saker till något snyggt. Det var väl inte så mycket tankar om miljö och återbruk då, det var mer en sport i att ta det man hade.
Ida Överbys favoriter
Blått och vitt är Ida Överbys favoritfärger när det gäller gammalt porslin. Färgerna har varit vanliga i vår svenska porslinshistoria. Här är några blåvita favoriter:+ Koka blå, ritades av Hertha Bengtson till Helsingborgsutställningen H55 för Rörstrand. Servisen tillverkades fram till år 1988.
+ Vinranka, ritades åt Gefle porslinsfabrik av Arthur Percy och tillverkades under åren 1938-1969. Dekoren var klart rokokoinspirerad och gjordes i tekniken flytande blått, som gav en lite suddig dekor.
+ Mon amie, av Marianne Westman, är en av 1950-talets mest älskade. Originalversionen tillverkades 1952-1987. På senare år har mönstret tagits i nyproduktion, men med nya porslinsformer.
+ Blå husar, av legendariske Stig Lindberg, tillverkades åren 1968-1973 på Gustavsberg.+ Adam, från Gustavsberg är även den ritad av Stig Lindberg. Tillverkades ursprungligen åren 1959-1974 och togs i nyproduktion år 2005.
+ Blå eld, av Hertha Bengtson, tillverkades på Rörstrand 1949-1971.
Bilder från Ida Överbys hemKristallkronan i taket har "kristaller" av porslinsskärvor och ljushållare av gamla kaffekoppar. Varje skärva är omsorgsfullt utvald, genomborrad och slipad för hand. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
På glasverandan i Ida Överbys hem står travar av färdig-komponerade fat, redo att monteras ihop till våningsfat. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kudden i soffan är sydd av en gammal "tantpäls" köpt på loppis. Ida Överby är textilutbildad i grunden, men menar att det är svårt att få någon ekonomi i textilt hantverk. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Uppgradering. Att ta ett gammalt material och göra något finare av det, likt Ida Överbys takkronor, kallas numera uppgradering. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Varje fat är unikt och får ett eget namn och en liten folder med sin egen historia. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Tavlorna med porslinsskärvor är inspirerade av insektssamlingar. Idas morfar samlade fjärilar och ramade in dem på liknande sätt. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Våningsfaten fick mycket god respons, och gjorde att Ida vågade ta steget att säga upp sig från sitt arbete som sjuksköterska för att i stället arbeta kreativt. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
En skärva nostalgi. Det gamla porslinet väcker både känslor och minnen. Många har en relation till gammalt porslin. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix