Återvinning av glödskal räddar stålverk
Erasteels beslut att återvinna glödskal räddar stålverket i Söderfors. Höga metallpriser och egen teknikutveckling har gjort satsningen möjlig. Samtidigt blir stålverkets produktion miljövänligare. Nu hoppas ledningen kunna ta hand om glödskal åt andra ståltillverkare.
Foto: Pelle Johansson
- Vi kommer att satsa stort på det här och det känns bra. Vi är en miljöfabrik i dag. Så ser jag på det, säger han.
Glödskal är en restprodukt som består av hårda millimetertunna flagor som bryts loss när det rödglödgade stålet valsas till stänger. Under ett år bildas tonvis med glödskal. Det är starkt oxiderat och därför mycket svårt att smälta om. Men glödskal innehåller förutom järn, värdefulla legeringsämnen som vanadin, molybden och volfram, ämnen som ökat kraftigt i pris i den rådande världskonjunkturen. Tidigare har allt glödskal lagts på deponi. Nu kan Erasteel börja återvinna det parallellt med det som alstras i bolagets dagliga tillverkning.
- Det vi har räcker för ett halvt års produktion, säger Thomas Högblad.
Hos systerbolaget i Långshyttan finns dessutom glödskal för ytterligare 1-2 års produktion.
- Vi för också diskussioner med andra ståltillverkare och hoppas kunna börja processa glödskal till dom. Därutöver finns 1000-tals ton i gamla deponier som man kan ta tillvara. Det gäller bara att få tillstånd att börja, säger Thomas Högblad.
Glödskalsprojektet startades när Erasteels ledning aviserade att smältningen vid stålverket i Söderfors skulle flyttas till Frankrike.
Sedan ett par år tillbaka har olika försök gjorts men det är under det senaste halvåret som de stora framstegen skett.
- Vi har haft en mängd problem att lösa. Materialet kan reagera på många olika sätt. Men med tekniskt hjälp och hårt arbete från personalen har vi lyckats ta fram en metod som fungerar. Vi får ut en prima råvara som kan användas för ny stålframställning och det är lönsamt för oss, säger Thomas Högblad.
Förenklat innebär metoden att glödskal i små mängder matas in i en smältugn tillsammans med olika sorters reduceringsmedel. Smältan tappas regelbundet i gjutformar där metallen får svalna. Därefter fraktas den till stålverket i Frankrike där det går in i produktionen igen.
Parallellt har stålverket börjat processa "mycket komplicerade stålråvaror", sådant som andra stålverk har problem med att ta vara på. Men det är i mindre skala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!