Återremiss om torvaska som bärlager
Med stöd av en miljöpartist fick de borgerliga gehör för kravet på återremiss i miljö- och hälsoskyddsnämnden. En lantbrukare utanför Uppsala ville lägga ut 12 000 kubikmeter torvaska som bärlager. Men nu ska ärendet utredas vidare.
Han nöjde sig inte med kontorets förslag till beslut som innebar att lantbrukaren måste iaktta vissa försiktighetsåtgärder när han ska använda 12 000 kubikmeter torvaska som bärlager för ensilagehantering.
Askan kommer från eldning av torv och trä vid Vattenfall AB Värme i Uppsala.
Utläggning av aska betraktas enligt miljöbalken som miljöfarlig verksamhet eftersom det finns risk för att askan förorenar mark och vatten, inklusive grundvatten.
Askan innehåller bland annat en rad tungmetaller som kadmium, krom, koppar samt arsenik. Askan innehåller också det radioaktiva ämnet cesium 137. Undersökningar har dock visat att mängden cesium i askan ligger under de riktvärden som anges för att användas som markutfyllnad.
De undersökningar som genomförts visar att askan från kraftvärmeverket i Uppsala bedöms som normalaktiv. Mätningar av cesium och gammastrålning har även genomförts i anslutning till elljusspåret i Storvreta där aska tidigare lagts ut. Resultaten pekar på värden som ligger i samma nivå som den naturliga strålningen i den omgivande terrängen.
Miljökontoret drar slutsatsen att den dos som människan utsätts för bör vara obetydlig. Det anses dock osäkert om samma bedömning kan göras när det gäller växter och djur.
Det radioaktiva ämnet i askan utgörs inte enbart av gammastrålande ämnen. Här finns även alfastrålande ämnen som uran. Detta ämne har en viss benägenhet för urlakning vilket kan leda till exponering av omgivande flora och fauna via vatten. I vilken utsträckning denna exponeringsväg är värd att beakta anses i dag inte klarlagd.
Ytterligare en osäkerhet i sammanhanget är förekomsten av radioaktiva ämnen i den vitryska torven som förbränns i kraftvärmeverket. Enstaka mätningar har genomförts som visar att påverkan från nedfallet av radioaktivt stoft från Tjernobyl är mycket lågt.
Det aktuella ärendet som miljö- och hälsoskyddsnämnden hade att ta ställning till kommer närmast att gå ut på remiss till Statens strålskyddsinstitut, SSI samt de bägge universiteten i Uppsala. Därefter ska nämnden ta beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!