Den kvinnliga Uppsalapolisen har enligt åklagarens stämningsansökan vid två olika tillfällen i slutet av förra året misshandlat två personer som blivit omhändertagna av polisen. Hon åtalas för misshandel, alternativt tjänstefel, i det ena fallet och misshandel och ofredande, alternativt tjänstefel, i det andra fallet.
Polisens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande till tingsrätten att polisen kommer att förlora jobbet om hon döms för misshandel, men inte om hon döms för ringa misshandel, ofredande eller tjänstefel.
Den första händelsen inträffade i början av december i arrestintaget på Polishuset i Uppsala efter att polisen gripit en 18-årig man som var misstänkt för brott. Den åtalade polisen ska enligt stämningsansökan ha sparkat mannen, som hade handfängsel på sig, på underbenet och i samband med att hon tvingade ner honom ha tryckt hans ansikte mot golvet.
Den andra händelsen inträffade mindre än en vecka senare. Då omhändertogs en kvinna i 20-årsåldern enligt lagen om omhändertagande av berusade personer vid ett nöjesställe i Uppsala. I samband med transporten till Polishuset, då kvinnan enligt förundersökningen hade både hand- och fotfängsel på sig, ska den åtalade polisen ha tryckt kvinnans huvud hårt mot polisbilens sidoruta.
"Det blev en kraftig smäll", skriver en poliskollega i sin avrapportering. Kollegan skriver också: "Jag tittade bak och såg att kvinnan var helt avsvimmad."
Polisen åtalas också för ofredande i samband med omhändertagandet. Enligt åklagarens stämningsansökan har hon "handgripligen antastat målsäganden" genom att "ta tag i målsägandens kläder och dra ner henne på golvet" inne i polisarresten. Åklagaren menar att den åtalade polisen inte haft någon laglig grund att använda våld i den situationen.
Åklagaren åberopar övervakningsfilmer från arresten som bevis i rättegången och även polisens kolleger kommer att höras. Den åtalade polisen nekar till brott i båda fallen.
I båda fallen yrkar åklagaren på att polisen ska dömas för tjänstefel om hon inte döms för misshandel. Åklagaren menar att hon "uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning åsidosatt vad som gällt för uppgiften" när hon ska ha använt våld som "med hänsyn till omständigheterna varit obefogat och oförsvarligt".