Åtalad ordningsvakt förhördes

Med löften om små risker och stora pengar drogs de in i bedrägeriet. Men lyckan blev kort för ordningsvakten från Uppsala och övriga inblandade i härvan kring Allmänna arvsfonden som nu begär miljonskadestånd.

Uppsala2008-11-28 21:22
De hade gift sig på senhösten. Tagit lån och börjat rusta upp huset de ärvt i Kåbo. Nu väntade bröllopsresan till solen och så snart fastighetsförsäljningarna gått igenom skulle de vara rika. I stället för bröllopsresan fick den 48-årige före detta ordningsvakten och hans 39-åriga fru tillbringa storhelgerna och största delen av januari i år i bakom lås och bom sedan de greps den 11 december.

Bubblan hade spruckit och ordningsvakten fann för gott att erkänna i häktet. Vid förhöret om Uppsalabedrägeriet i rättegången på fredagen berättade ordningsvakten korthugget hur han lockades in i miljonbedrägeriet. Våren 2007 ansökte han hos Allmänna arvsfonden om att få ärva huset han bott i länge i Kåbo i Uppsala. Han ansåg sig ha rätt till huset eftersom den avlidna hyresvärden saknade arvingar och han ska ha hjälpt den gamla damen med vardagssysslor. Dessutom hade hon antytt att han skulle få ärva huset. Men han fick veta att det troligen skulle bli avslag.

I samma veva ringde den 35-årige juristen som han jobbat med på krogen tidigare. Han arbetade på Kammarkollegiet som handlade Allmänna arvsfondens pengar - och han hade en plan för hur de skulle kunna komma åt damens arv. Först trodde ordningsvakten att han bara menade huset i Kåbo.
- Han sa att vi skulle dela 50-50 och då sa jag att vi måste sälja huset i Kåbo som ju var det jag ville ha. Då sa han "vi tar på allting".
Ordningsvakten var tveksam, men juristen intygade att det inte var någon fara. Ett testamente förfalskades och ordningsvakten ärvde dödsboet. Tillgångarna skulle delas med de övriga inblandade.
- Jag hade hört att det kunde vara värt 50 miljoner. Vi skulle få en tredjedel var jag och han och de som bevittnade dela på en tredjedel.

Pensionären som bevittnat testamtentet berättade hur han ångrat sig och förstört det första falska testamentet, men sedan låtit girigheten ta över låtit sig övertalas att skriva på igen. It-specialisten erkände att även han bevittnat testamentet, men nekade till att han gjort sig skyldig till bedrägeri. Ordningsvaktens hustru sa att hon känt till att det som hände var fel, men förnekade att hon själv gjort något brottsligt. Åklagaren Eva Finné grillade henne en god stund eftersom hon hävdade att hustrun varit delaktig i bedrägeriet och dessutom ändrat sin historia sedan polisförhören.

Stämningen var relativt sansad, men skruvades upp när Ingrid Backlund, enhetschef på Kammarkollegiet, redogjorde för skadeståndsanspråken som görs mot de misstänkta: 6,1 miljoner när det gäller Uppsalaarvet. Fem miljoner ska fonden ha förlorat på att en stor fastighet i Göteborg sjunkit i värde jämfört med om den sålts förra året - om testamentet inte förfalskats. Försvarsadvokaterna protesterade livligt. Summan ansåg de vara för stor och Allmänna arvsfonden skulle ha sålt fastigheten tidigare, hävdade man, eller ansträngt sig för ett bättre bud. Det ser alltså ut att bli en strid på kniven om skadestånden.

Trots att det alltså kan bli fråga om stora skadestånd, har ingen av de åtalade i Uppsalahärvan kommit undan med några större summor. Fastigheterna är sedan länge återlämnade och de fick aldrig ut sina utlovade delar. Åklagaren vill ha samtliga fällda för grovt bedrägeri, medan försvaret bara går med på  grovt bedrägeri när det gäller fastigheten i Kåbo där det fanns en lagfart. När det gäller övriga fastigheter anser försvaret att det stannat vid försök till bedrägeri. Ordningsvakten och hans hustru var i alla fall lättade efter förhören.
- Nu vill man bara hem och vila, sa ordningsvakten.

Fotnot: Rättegången fortsätter på måndagen
Fakta
Fyra åtalade i Uppsaladelen


Ordningsvakten, 48, hans fru, 39, och it-specialisten, 35, som alla bor i Uppsala står åtalade för grovt bedrägeri, liksom en 71-årig pensionär från Sollentuna.

En 77-årig kvinna avled i slutet av 2006 och efterlämnade ett dödsbo värt ungefär 37 miljoner kronor som tillföll Allmänna arvsfonden. Det bestod huvudsakligen av en stor fastighet i Göteborg värd 30 miljoner, Kåbovillan i Uppsala, värd 6 miljoner och ett fritidshus i Varberg, värt 1 miljon.
It-specialisten och pensionären bevittnade ett falskt testamente som åtminstone den 35-årige nu efterlysta juristen framställt. Arvet tillföll ordningsvakten.
När bedrägeriet uppdagades fick Allmänna arvsfonden tillbaka fastigheterna och sålde huset i Kåbo till fastighetsbolaget Asbro AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om