Allt talar för att uttalandena om minskad asylinvandring var en försöksballong. Efter några dagar av kraftiga reaktioner mot Billströms uttolkning av sitt uppdrag försökte Fredrik Reinfeldt släta över i en intervju i onsdags – utan att någon riktig klarhet skapades.
Att det var just tanken på minskad asylinvandring som prövades förstår alla, både inom och utom Moderaterna. Åtskilliga moderata kommunpolitiker vill att partiet ska ”spela flyktingkortet”. De tror att man därmed vinner nya väljare och har aldrig varit särskilt intresserade av politiska principer. Moderata ungdomsförbundet däremot reagerade mycket starkt mot Billströms uttalanden.
Inom de övriga allianspartierna var reaktionerna lika starka. Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna har i växlande formuleringar varnat Moderaterna för att slå in på denna linje. Gemensam allianspolitik kan den aldrig bli. Och Miljöpartiets intresse av att stödja en regeringspolitik med den inriktning som Billström skisserade är naturligtvis lika med noll.
De nya Moderaternas uttalade affärsidé är att lägga sig där de tror att väljarna finns, utan att tyngas av gamla principer och traditioner. På det sättet förklarar man enklast partiets anmärkningsvärda ointresse för långsiktig försvars- och säkerhetspolitik (se UNT:s kolumnist Bo Pellnäs i fredags). Detsamma kan sägas om flera andra politikområden.
Men det finns principer som inte låter sig trollas bort. Rätten att söka asyl är inskriven i svensk lag och har stöd i folkrätten. Den är en individuell rättighet och som sådan inte beroende av hur många andra som samtidigt kan tänkas vara i behov av skydd. Lika lite som rätten till liv och frihet inom ett land kan begränsas av hur många människor som lever där kan rätten att söka skydd undan dödshot, tortyr och godtyckliga fängslanden begränsas av hur många andra som också behöver skyddas. Inte heller kan asyl för människor från ett land ställas mot asyl för människor från ett annat. Om världen utanför Sverige – eller de rika västländernas krets – drabbas av blodiga krig, hårdföra diktaturer eller brutala övergrepp mot människor på grund av deras bakgrund, tro, kön eller något annat så betyder det sannolikt att antalet asylsökande blir fler, men inte att principen om rätt att söka asyl kan överges.
En annan sak är att alla inte kommer att få sin ansökan beviljad. Rätten att söka asyl är inte samma sak som en rätt att också få asyl. Det avgörande ska vara vilka skäl man kan åberopa. Är de tillräckligt starka ska man få uppehållstillstånd – annars inte. Mycket kan sägas om hur myndigheterna, inte bara i Sverige, tillämpar de regler de har att följa men principen i sig har inte övergivits.
Men det var just det som Billström argumenterade för. Den moderata arbetsgruppens direktiv säger inte att rätten att söka asyl ska begränsas, men det sade Billström. Rätten att söka asyl ska inte gälla alla om det är många som behöver skydd.
Att det kan finnas många moderata partimedlemmar som tycker så är ingen nyhet. Men en partiledning måste våga ta befälet och klargöra vad som är rätt och fel. Om Moderaterna har medlemmar som inte fattar vad asylrätten betyder så är det ledningens sak att upplysa dem. Och ser man till väljarkåren i stort så är det väl belagt att toleransen och förståelsen för invandringen i stort ökar – vinner man några väljare genom att ”spela flyktingkortet” så förlorar man andra.
Och inte blir bilden av Moderaterna bättre om man som Billström använder uttryck som ”volym” när det handlar om människor på flykt undan förföljelser, krig och dödshot.