Astmapatienter följs upp dåligt

Färre än hälften av alla patienter som behandlas för astma inom primärvården uppnår behandlingsmålen. För en tredjedel ger astman så stora besvär att den betecknas som okontrollerad.

Foto:

Uppsala2009-05-28 07:01
Det framgår av en studie bland patienter vid ett 50-tal vårdcentraler i Mellansverige, varav flera i Uppsala län.
- Med dagens läkemedel finns förutsättningar för att nästan alla patienter med astma ska få god kontroll över sjukdomen, men det är tydligt att de inte fullt ut används på rekommenderat sätt, säger Björn Ställberg, läkare vid Trosa vårdcentral och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

Vid två tillfällen med fem års mellanrum har slumpmässigt utvalda patienter med astma i åldrarna 18 till 45 år vid vårdcentralerna besvarat en omfattande enkät med frågor om bland annat sin medicinering och sina symptom.
- Det är anmärkningsvärt att det under de fem åren mellan de båda enkättillfällena inte skett någon förbättring av vården i form av en påtagligt minskad andel patienter med okontrollerad astma, säger Björn Ställberg.
Enligt enkätsvaren har i dag 40 procent av patienterna så god kontroll över sjukdomen att de sällan får några besvär som kräver akut symptomlindrande behandling med luftrörsvidgande medicin.

Men omvänt har 33 procent av patienterna så dålig kontroll över astman att de minst någon gång varje vecka vaknar på natten med astmabesvär och flera gånger per vecka måste ta symptomlindrande medicin eller minst någon gång under det senaste halvåret försämrats så kraftigt i sjukdomen att de akut behövt söka vård eller äta en kur med kortisontabletter.
- I den gruppen finns rätt många patienter som säkert skulle bli bättre om de slutade röka, men den viktigaste förklaringen till att en så stor grupp har okontrollerad astma är ändå att de är otillräckligt medicinerade, säger Björn Ställberg.

Enligt dagens rekommendationer bör patienter med astma fortlöpande behandlas med inflammationsdämpande kortisonpreparat som de andas in, så kallade inhalationssteroider, om så behövs i kombination med en långverkande luftrörsvidgande medicin.
- Många patienter använder dock sina inhalationssteroider bara av och till i stället för att ta dem kontinuerligt, vilket knappast kan ha varit avsikten när deras läkare skrev ut dem, säger Björn Ställberg.

Han ser resultaten av den nya studien som ett starkt belägg för att primärvården måste bli bättre på att följa upp sina astmapatienter för att i god tid kunna justera behandlingen när symptomen är på väg att öka.
- Förmodligen finns fortfarande en del brister hos oss läkare i primärvården, både när det gäller hur astma bäst bör behandlas men framför allt hur vi ska få patienterna att verkligen bli delaktiga i vården. En patient som inte känner delaktighet i behandlingen kan inte heller förväntas följa behandlingsråden som han eller hon får av sin läkare, säger Björn Ställberg.
Studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften Primary Care Respiratory Journal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!