Astma ökar risken för sömnbesvär
Personer med astma har betydligt oftare än svensken i gemen besvär med sömnen under natten och trötthet under dagen. Både själva sjukdomen och livsstilsfaktorer bidrar till den ökade risken för sömnbesvär.
- Trots att behandlingen av astma förbättrats under de senaste årtiondena är det tydligt att sömnstörningar och dagtrötthet fortsätter att vara ett vanligt problem vid sjukdomen, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Han är huvudansvarig för studien som omfattar nära 26 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15 till 25 år, varav 1 655 med astma, i Uppsala, Umeå, Stockholm och Göteborg. I en enkät har alla besvarat frågor om hur de sover och i vilken mån de brukar känna sig trötta och sömniga under dagen.
- Av svaren ser vi att besvär som svårigheter att somna, att vakna tidigt på morgonen och att känna sig sömnig under dagen fortfarande är betydligt vanligare bland astmatiker än bland friska kvinnor och män i samma åldrar. Det rör sig om riskökningar på mellan 50 och 70 procent, säger Christer Janson.
Det innebär till exempel att 28 procent av de astmafria kvinnorna och männen, men hela 42 procent av dem med astma, uppgav att de brukar känna sig sömniga under dagen.
Varför ökar astma risken för sömnsvårigheter och trötthet under dagen?
- Att sjukdomen stör andningen är förmodligen den viktigaste förklaringen. Både i den nya och i tidigare studier har vi sett att ju fler astmasymptom en person har, desto större är risken för alla sorters sömnsvårigheter, säger Christer Janson.
Av dem som hade mest astmasymptom - med nattlig trånghetskänsla i bröstet, andnöd på natten och pip i bröstet i kombination med andnöd och utan att vara förkyld - besvärades mer än hälften av ofrivilliga uppvaknanden under natten och trötthet under dagen.
- Förbättrad behandling och kontroll över själva astmasjukdomen bör alltså kunna sänka risken för sömnbesvär bland astmatiker.
Men också en mer hälsosam livsstil i stort kan förmodligen vara en hjälp till en bättre sömn, säger Christer Janson.
Rökning, övervikt och brist på motion är livsstilsfaktorer som enligt den nya studien ytterligare bidrar till att öka risken för sömnbesvär för personer med astma.
Den nya studien har gjorts inom ramen för ett internationellt allerginätverk GA2LEN.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!