Assistenter hotade funktionshindrad
En funktionshindrad man i 40-årsåldern påstås ha blivit bemött med hotelser och svordomar av sina personliga assistenter. Länsstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot Uppsala kommun för att mannen utsatts för övergreppen. Mycket tyder på att de ansvariga inte ingripit, trots upprepade påpekanden.
I juli i fjol anmälde en sjuksköterska att ett par av mannens personliga assistenter vägrat låta honom gå på toaletten. Han fick inte sträcka på benen trots sendragssmärtor, mannen ska ha känt sig rädd sedan han gång på gång utsatts för hot, svurits åt etc. Assistenterna ska även ha varit våldsamma mot honom.
En ny arbetsledare tillsattses omgående och de båda assistenterna omplacerades. Enligt länsstyrelsens utredning var detta bara kulmen på en lång tids missförhållanden. Trots att kritik framfördes till kommunen kunde problemen fortsätta.
Var tvungen att lägga sig
Listan över klagomål är lång:
Hösten 2000. Mannen framförde att han kände sig rädd och att assistenterna, tvärtemot gällande lag, inte brydde sig om hans önskemål. Till exempel ska han inte själv fått avgöra när han skulle få lägga sig, lyssna på radio etc.
Klagomålen skrevs ner men hur de hanterades saknas det uppgifter om.
Januari 2001. En anhörig till mannen informerade en tjänsteman inom kommunen att bemötandet från assistenterna "var under all kritik".
Mars 2001. Enligt en anteckning i mannens akt fortsatte assistenterna att strunta i vad han själv ville och hotade med att det skulle blir värre om han skvallrade.
December 2002. En sjuksköterska anmälde att mannen nekats hjälp och blivit illa bemött av en av assistenterna. Kommunen lovade åtgärder men någon dokumentation av vad som gjordes åt problemen finns inte.
Februari 2003. En av assistenterna skrev ett brev med klagomål mot en av de övriga assistenterna. Den berörda assistenten avskedades men ytterligare information om hur kommunen agerade saknas.
Juli 2003. En medicinskt ansvarig sköterska anmälde missförhållandena till Socialstyrelsen enligt lex Maria och en utredning inleddes.
Försökte ge god vård
Av länsstyrelsens utredning framgår på flera ställen att kommunens dokumentation har varit så dåligt skött att det sällan går att avgöra vilka åtgärder som vidtagits.
— Eftersom det kom in nya anmälningar verkar det som om man inte gjorde något åt situationen, uppger Anna-Britta Hedström vid länsstyrelsen.
Enligt assistenternas arbetsledare finns det påståenden i ärendet som inte stämmer och han hävdar att assistenterna försökt att ge mannen god vård.
Kommunen försvarar sig med att det varit svårt att veta vad som var sant i klagomålen. Att det under 2003 tog så lång tid innan något gjordes åt saken kan enligt ansvariga chefer bero på att organisationen under året gjordes om.
Länsstyrelsen skriver i sin kritik av kommunen att den är skyldig att se till att de assistenter som anställs har kunskap om vad arbetet innebär.
"Länsstyrelsens intryck är att assistenterna inte haft detta klart för sig och att det varit otillräcklig insyn från ansvariga i hur assistansen utfördes".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!