1,7 grader var vattentemperaturen när dykaren Gustav Johansson satt ned termometern.
- Då dröjer det innan asparna börjar visa sig. Det ska vara runt sju grader och jag tror det dröjer till slutet av april, säger Anders Larsson, vd för Fyrisåns vattenförbund.
Asptrappan byggdes för fem år sedan och i år är det fjärde gången fiskarna räknas. De två första åren registrerades 20-30 aspar men så plötsligt 2012 hela 120-140 stycken.
- Det är ett bevis på den numera fina vattenkvaliteten i Fyrisån att så många aspar lekt mitt i stan. Det har gått fortare än vi föreställt oss och det visar att naturen kan återhämta sig snabbt om man ger den en chans, säger Anders Larsson.
Räknaren är ett slags stålbur som sätts ned vid trappans mynning ovanför Islandsfallet. I buren placeras två plattor mitt emot varandra med en rad små lampor som avger infrarött ljus. När en fisk passerar registreras siluetten.
- Asp och id är lika varandra så är fisken under två kilo är det svårt att skilja dem åt. Över två kilo är det asp, säger Anders Larsson.
Vid förra årets räkning var många aspar som vandrade upp från Mälaren i storleken 4-9 kilo. Annan fisk som registreras är bland annat gädda och ål.
Räknaren sitter uppe tills det är risk för isläggning. Fler fiskar vandrar upp än vandrar tillbaka enligt räknaren som dagligen kan läsas av på en webbsida.
Enligt Anders Larsson beror på det på att många av dem surfar nedför Islandsfallet.