Den 4 april i år införde Fyrisåns fiskevårdsområdesförening på uppdrag av kommunen strängare regler kring fisket i Fyrisån. Det var särskilt den rödlistade aspen, som kommunen satsat flera miljoner på att återinföra till Fyrisån, som man försökte skydda. Trots detta har informationen från kommunens sida varit näst intill obefintlig och fiske på platser i centrala Uppsala där det egentligen är förbjudet har varit en vanlig syn.
– Jag har själv varit kritisk till bristen på information. Jag tycker därför det är jättebra att UNT tar upp den här frågan, säger Maria Gardfjell (MP), ordförande i miljömålsrådet och förste vice ordförande på kommunstyrelsen.
Under tordagsmorgonen satte kommunen upp de första förbudsskyltarna mellan Islandsbron och Kvarnfallet där fiske är totalförbjudet. Enligt Mikael Karlstedt, tekniker på kommunen som satte upp de cirka 14 skyltarna, är de provisoriska och det har beställts ordentliga plåtskyltar som snart ska upp.
Maria Gardfjell säger att det har varit diskussioner kring ämnet på kommunen men att det i dagsläget inte finns någon plan för hur man ska se till att förbudet efterlevs.
– Det är först på senare tid som vi märkt att det har blivit allt fler som fiskar i Fyrisån. Jag har fått underlag från kommunens tjänstemän. Det finns ett förslag som kommer arbetas fram vid det första mötet efter sommaren och sedan läggas fram till kommunstyrelsen. Det kan bli fråga om att överträdelser av förbudet polisanmäls men frågan är hur mycket tid och resurser polisen kommer kunna lägga på de fallen, säger hon.
Fyrisåns fiskevårdsområdesförening uppmanar även kommunen att förbjuda fiske av asp i kommunens egna vatten söder om Islandsfallet.
– Det finns med i förslaget och det måste vi se till att inrätta, säger Maria Gardfjell.
Anders Larsson, limnolog och expert på inlandsvattenmiljöer, välkomnar insatserna för att minska fisket i ån men tror att tillsynen kan bli komplicerad.
Hur vet man att man inte får en asp på kroken på de ställen man får fiska?
– Det är det som är det svåra rent juridiskt. Som tillsynsperson kan det vara svårt att avgöra med vilka redskap och på vilket sätt en person fiskar. Asp är en rovfisk och nappar på levande beten.
Anders Larsson menar att det är svårt att förmedla budskapet att man värnar om aspen samtidigt som man tillåter fiske på delar av Fyrisån.
– Jag tror inte heller på att straffa folk. Det blir en väldigt komplicerad situation. Men eftersom Uppsala kommun nu satsat på aspen tycker jag det borde ligga i allas intresse att se till att aspen inte hamnar i stekpannan, säger han.