Åsikter om det nya busslinjenätet

Två skäggiga män står på knä mitt i Gottsunda centrum. Det är samrådsmöte kring förslaget till nytt busslinjenät.

Många stannade och tittade på förslaget till nytt busslinjenät när UL hade samrådsmöte i Gottsunda på onsdagen.

Många stannade och tittade på förslaget till nytt busslinjenät när UL hade samrådsmöte i Gottsunda på onsdagen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-02-10 18:45

Busslinjenätet ligger som en stor rund matta på golvet mitt i Gottsunda centrum. Uppsalaborna ska få säga sitt innan det spikas. På onsdagen hölls det första samrådsmötet med medborgarna.

De skäggiga männen är UL:s trafikplanerare Daniel Elenbring och Gottsundabon Rolf Jakobson. Den sistnämnde tycker att förslaget verkar väl avvägt utifrån alla intressen. Rolfs fru Rita Larje kommer inte längre att kunna åka direkt till sin kör på torsdagar, men gläds åt att turtätheten ska öka och att det verkar bli bra bytesmöjligheter.

– Jag kommer att ha tre bussar att välja på från Resecentrum har jag fått förklarat för mig, säger hon.

Men det gäller att de ordnar lättöverskådlig information på Resecentrum så att man hittar till rätt buss, påpekar hon.

Maria Pettersson är mest intresserad av hur bussarna kommer att gå på kvällar och nätter, eftersom hon jobbar kvällar inne i centrum. Hennes syster Veronika Pettersson arbetar i Gränby centrum och tror att det blir delvis bättre för henne.

– Jag kan åka direkt till jobbet. Men jag gillar inte att det bara ska gå en buss genom Gottsunda. Jag bor en kvarts promenad från Gottsunda centrum, säger hon.

Muse Rashid tar i dag buss 14 till Resecentrum där han byter till pendeltåg till jobbet på Arlanda.

Vad önskar du dig av det nya busslinjenätet?

– Om jag ska tala ärligt? Jag gillar inte att åka buss. Jag gör det bara av miljöskäl, svarar han.

Miljön är också en anledning till att busslinjenätet byts ut. Genom att anpassa det till framtidens behov ska fler lockas att åka kollektivt. Det nya busslinjenätet tas fram i samarbete med kommunen. Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, säger att den växande staden ställer nya krav på kollektivtrafiken.

– Södra staden är den stora utmaningen, där ska bostäder för 50 000 nya invånare byggas. Nu byggs också i Stenhagenområdet.

Kritik har framförts mot att Stenhagen får färre busslinjer. Har ni tagit till er det?

– Vi kan mycket väl ändra. Det är det som är poängen med samrådsmöten. Vi tar med synpunkterna i det fortsatta arbetet, svarar Bertil Kinnunen.

I förslaget finns ingen buss mellan Gottsunda centrum och badet, där dagens buss 7 gör halt i dag. Där bor många som har svårt att gå. 58 procent är 65 år eller äldre, berättar Ann Klockars som är sekreterare i en bostadsrättsförening i området. Där finns också Träffpunkten, boulehallen och en kvarterslokal där pensionärsorganisationer har träffar.

– De får långt till en hållplats och känner sig otrygga när de kommer hem på kvällen och ska gå genom centrum där det är stora gäng, säger Ann Klockars som ska samla namnunderskrifter.

Johan Wadman, trafikdirektör på UL, verkar redan ha tagit till sig Ann Klockars argument och säger att det sannolikt blir justeringar i förslaget.

Tanken är att det ska bli fem stomlinjer med tät trafik. På ytterligare fem linjer ska bussarna gå mindre ofta. Generellt blir det längre mellan hållplatserna, så resorna ska gå snabbare. Dagens bussar nummer 3 och 5 kommer i stort sett att följa dagens sträckning, fast med nya nummer. På mjuka linjen föreslås inga förändringar.

Fakta Nytt busslinjenät hösten 2017

Till och med den 28 februari har Uppsalaborna möjlighet att tycka till om förslaget till nytt busslinjenät. Det gör man på ul.se eller på samrådsmötena i Fyrishov 11/2 klockan 15–20, Gränby centrum 17/2 klockan 13–18 och S:t Pergallerian 18/2 klockan 13–18. Beslut tas i maj/juni 2016. Hösten 2017 byts busslinjenätet ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om