Åsen är både lekplats och boplats

Genom historien har åsen också varit viktig som både transportväg och boplats. Uppsalaåsen var det första som stack upp ur vattnet när havet drog sig undan efter istiden.

Uppsalaåsen är rekreationsplats för gamla och unga. Barn från den mobila förskolan Frida är flitiga besökare vid Sunnerstaåsens friluftsområde.

Uppsalaåsen är rekreationsplats för gamla och unga. Barn från den mobila förskolan Frida är flitiga besökare vid Sunnerstaåsens friluftsområde.

Foto: Christine Richter

Uppsala2016-11-01 09:02

På 1200-talet var det ingen slump att Domkyrkan och staden byggdes just där de byggdes. Underlaget var torrt och stabilt för både husgrunder och vägar. Och redan på den tiden var Uppsalaåsen viktig för Uppsalas vattenförsörjning. Genom den goda tillgången på grundvatten fanns flera naturliga källor längs åsen som gav dricksvatten till de första Uppsalaborna.

I dag har åsen också blivit viktig naturmiljö med både öppna ängsmarker och gammelskog. Och dagens Uppsalabor kanske mest ser åsen som en grön lunga nära staden, och höjden som en välkommen variation i det platta landskapet.

– Åsen har naturtyper som det inte är så gott om i Uppsala både för växter, djur och människor, säger Mia Agvald Jägborn, naturvårdsplanerare på Uppsala kommun.

Vid Sunnerstagropen, som är ett gammalt sandtag står den mobila förskolebussen Frida.

– Vi åker ofta hit, särskilt på vintern. Då kan vi vara här flera gånger i veckan, säger Eva Oldenburg, barnskötare.

Barnen har hela sluttningen som förskolegård och springer upp och ner i leken.

Och de är inte ensamma. På Sunnerstaåsen, som också det är en del av Uppsalaåsen, finns både elljusspår, en mountainbikebana, skidbacke och en motorikbana.

– Sunnerstaåsen är ett jätteviktigt friluftsområde och de som jobbar med friluftsliv försöker anpassa det till nya sätt att komma ut i naturen, säger Mia Agvald Jägborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om