Åsa Domeij ska göra matjätten grönare
Den första mars tog Åsa Domeij klivet in i livsmedelsbranschen. Som miljöchef för matjätten Axfood ska hon göra Hemköp och Willys grönare. Hon hoppas öka förändringstrycket genom en miljöbonus till alla anställda.
Ekomjölken lockade Åsa Domeij att bli kund hos Willys. I höst hoppas hon kunna lansera ett helt nytt ekologiskt sortiment.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Åsa Domeij står i lagret på Willys på Kungsgatan i Uppsala och pratar mat och miljö med butikschef Magnus Lindberg. Hon har själv börjat handla i butiken sedan Willys breddade sortimentet med ekologisk lättmjölk. Åsa Domeij har två småbarn och så länge Willys inte hade mjölken gjorde hon de flesta inköp hos Coop Forum i Boländerna.
- Det är ju så man fungerar som kund. Nu kommer jag att handla mer här. Både för ekomjölken och naturligtvis för att jag börjat jobba inom Axfood koncernen. Jag vill ha koll på vad som händer i butikerna och med sortimentet, säger hon.
Åsa Domeij började arbeta som miljöchef för två veckor sedan.
Axfood ville ha en person som "kan miljöfrågorna i grunden och har förmåga att driva dom internt". Åren som frontfigur inom miljöpartiet, som politiker i Uppsalas bygg- och miljönämnd och i riksdagens miljö- och jordbruksutskott har givit henne en bred kompetens på området.
Hon sjuder av entusiasm och har redan hunnit rätta cheferna i Solna för att de inte har kravmärkt kaffe och frukt på kontoret.
- Sådant är viktigt att ändra på i ett stort företag som Axfood. Om man inte själv tar in ekologiska produkter på huvudkontoret så tror jag inte man tar den ekologiska satsningen på fullt allvar, säger hon.
De första veckorna har hon ägnat åt att lära sig hur Axfoods organisation fungerar. Snart ska hon ut och praktisera på en Willysbutik, kanske blir det här i Uppsala.
Det finns mycket att göra på Axfood. Willys som är Axfoods kassako står för hälften av omsättningen och nära 60 procent av vinsten men har bara 320 ekologiska varor i sitt sortiment. Willys drog i våras på sig aktivister från Greenpeace för att kedjan hade fisk från hotade bestånd i diskarna.
Åsa Domeij har dock hunnit prata fisk med både Greenpeace och Världsnaturfonden och ska nu "jobba på" för att få bort hotade arter från Axfoods diskar. Spontant tycker hon att Greenpeace var lite sent ute med sin aktion.
- Den hade fått bättre resultat för några år sedan. Men jag har gjort en skiss på en ny fiskpolicy och jag hoppas kunna sjösätta den så snart som möjligt. Vi säljer bland annat rödlistade fiskarter som rödspätta i dag. Dom ska bort, säger hon.
Parallellt förbereder Axfood ett nytt ekologiskt sortiment. Det har ännu inget namn och Åsa Domeij vet inte hur stort det ska bli men en lansering är planerad till hösten. Det långsiktiga målet är att Axfoods kunder ska kunna välja ett ekologiskt alternativ till alla vanliga varor. Ett problem är att det börjar bli brist på vissa produkter och andra finns knappt på marknaden.
- Två exempel är gris- och kycklingkött. Jag kommer att ta kontakt med uppfödarnas branschförbund för att se om det inte går att få fram mer. Det finns bara en producent av ekokyckling i dag, säger hon.
Frågan är om det går att kombinera Willys profil att ha den "billigaste matkassen" med de dyrare ekologiska produkterna och samtidigt behålla vinst och marknadsandelar?
- Ja visst, säger Åsa Domeij. Det finns ingen motsättning i det. Vi ska vara billigast på de ekologiska varorna också. I och med att försäljningen och förädlingsgraden av ekologiska varor ökar så finns det utrymme för prissänkningar.
Allt handlar dock inte om sortimentet. Miljövinsterna inom transporter och energiförbrukning kan vara större, fast de inte syns i butiken. Att byta ut gamla öppna energislukande kylar och frysar mot moderna med lock eller dörrar är prioriterat. Att se över ventilation och uppvärmning likaså. Åsa Domeij anser att Axfoods koldioxidnota för uppvärmning skulle kunna nollställas på kort tid.
Ett problem är att många av koncernens lokaler hyrs och då ingår ofta uppvärmningen i hyran.
- Energibesparingar kan vara riktiga miljöklipp, säger hon.
Med koldioxidutsläppen från transporterna är det svårare. De är beroende av vilka drivmedel som finns på marknaden. I dag finns få verkliga alternativ till disel. Men Axfood har ett bonussystem för sina chaufförer som Åsa Domeij vill utveckla. De som lyckas köra mer effektivt och miljövänligt premieras. Åsa Domeij vill införa liknande bonussystem inom hela Axfood.
- Ekonomiska incitament fungerar bra på miljöområdet. Jag har en del idéer och ska diskutera dom med personalen. Jag tror på ett premiesystem riktat till de anställda.
Inte bara till cheferna?
- Bonus är inte så effektivt när det gäller chefer. Om man ska jobba med bonus så ska det vara på gräsrotsnivå, säger hon.
En upptäckt som förvånat är aktiemarknadens miljöintresse. Hon har kontaktats av flera företrädare för storbankerna som vill veta hur Axfoods miljöarbete egentligen ser ut.
- Många vill placera etiskt och miljöriktigt så fondförvaltarna ställer mer och mer frågor om hur vi sköter oss. Axfood är ju börsnoterat till skillnad från Ica och Coop, säger hon.
Så går det på.
Almanackan är fulltecknad och pendlingen till huvudkontoret i Solna tar sin tid. Sker med både bil (miljöklassad) från hemmet i Marielund utanför Uppsala till Knivsta och vidare med tåg till Stockholm.
Hur länge stannar du på Axfood?
-Ska man komma någon vart med miljöfrågor så måste man jobba långsiktigt. Det tar tid, säger Åsa Domeij.
Fakta:
Namn: Åsa Domeij
Ålder: 46 år, född i Örnsköldsvik
Bor: I hus i Marielund utanför Uppsala
Familj: Sambo, två små barn
Aktuell: Som miljöchef vid Axfood sedan 1 mars
Bakgrund: Är agronom och har bland annat varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för miljöpartiet under åren 1988-1991 och 2002-2006. Har också haft politiska uppdrag i Uppsala kommun. Arbetade till och med mars vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.
Namn: Åsa Domeij
Ålder: 46 år, född i Örnsköldsvik
Bor: I hus i Marielund utanför Uppsala
Familj: Sambo, två små barn
Aktuell: Som miljöchef vid Axfood sedan 1 mars
Bakgrund: Är agronom och har bland annat varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för miljöpartiet under åren 1988-1991 och 2002-2006. Har också haft politiska uppdrag i Uppsala kommun. Arbetade till och med mars vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!