Årstiden påverkar depressionsrisk

Risken för depressiva besvär under månaderna efter förlossningen är förhöjd för nyblivna mammor som fött barn mot slutet av året, visar en studie vid Akademiska sjukhuset.

Sara Sylvén läkare

Sara Sylvén läkare

Foto: UU

Uppsala2011-04-04 06:57

Risken för att drabbas av depressiva besvär under månaderna efter förlossningen skiftar med årstiderna.
Sådana besvär är dubbelt så vanliga hos kvinnor som fått barn mot slutet av året jämfört med hos kvinnor som blivit mammor under våren och början av sommaren.

Det visar en studie bland drygt 2 000 nyblivna mammor i Uppsala län, som publiceras i facktidskriften American Journal of Obstetrics and Gynaecology.
– Våra resultat pekar på att kvinnor som fått barn under årets tre sista månader bör följas upp särskilt noga för att fånga upp och erbjuda stöd för dem som visar tecken på depression, säger läkaren och doktoranden Sara Sylvén vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.

Att det är vanligt att nyblivna mammor känner sig nedstämda under månaderna efter förlossningen är känt sedan länge och har till och med fått en egen medicinsk beteckning, post partum depression.
– Däremot vet vi fortfarande mycket litet om varför många kvinnor som aldrig tidigare haft någon depression eller visat tecken på några andra psykiska besvär blir deprimerade just i samband med att de fått barn, säger Sara Sylvén.

I den nya studien fick kvinnorna vid tre tillfällen – fem dagar, sex veckor och sex månader efter förlossningen – fylla i en omfattande enkät, som bland annat innehöll ett speciellt frågebatteri som brukar användas för att upptäcka depression hos nyblivna mammor.
Svaren bekräftar att depressiva besvär under månaderna efter förlossningen är mycket vanliga. Både sex veckor och sex månader efter förlossningen hade ungefär var tionde mamma depressiva symtom.
Bland kvinnor som fött barn under oktober, november eller december var dock andelen med depression klart högre än så, medan däremot ”bara” omkring var 12:e kvinna som fått barn i april, maj eller juni hade depressiva besvär.

Många tidigare undersökningar visar att risken för depression för både kvinnor och män kan skifta med årstiderna. Kan det vara så att kvinnorna som drabbades av depression i den nya studien skulle ha gjort det även om de inte fött barn på grund av sådana kända variationer?
– Nej, knappast. I själva verket visade det sig att sambandet mellan att ha fått barn sent på året och ökad risk för depression var allra starkast för kvinnor som aldrig tidigare varit deprimerade eller visat tecken på några andra psykiska besvär. För dem var dem var risken mer än tre gånger högre än för kvinnor som fått barn i april, maj eller juni, säger Sara Sylvén.

Den nya studien kan inte besvara frågan om varför depressiva besvär är så mycket vanligare hos kvinnor som fött barn under årets sista kvartal.
– Vi vet dock att solljus och mörker påverkar flera signalsubstanser och hormoner som kan ha samband med depression. Detta ska vi undersöka närmare i kommande studier. Sannolik beror post partum depression på samverkan mellan många olika riskfaktorer, säger Sara Sylvén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!