Årsta inte lugna gatan längre
En del som bor i Årsta centrum vågar inte gå ut. Andra funderar på att flytta. Klimatet har hårdnat, främst under det senaste året. Nu har polisens ungdomsgrupp flyttat fokus från Gränby till Årsta.
Elvin Söderblom, fastighetsskötare i Årsta centrum vittnar om dagliga trakasserier från ungdomar. De är främst i åldrarna 12-16 år och Elvin Söderblom tycker att föräldrarna borde ta sitt ansvar.
Foto: Nina Leijonhufvud
En boende i centrum vågar inte längre gå ut på kvällarna. En annan funderar på att flytta på grund av otryggheten.
— Man vet inte vad som kan hända när det står tio stora killar och skrattar åt en. När torget byggdes om förra året var man tvungen att passera en trång passage och då passade de på att spotta på en när man gick förbi.
En tredje boende i området vill inte dra alla över en kam.
— Det är absolut inte alla ungdomar här i centrum som bråkar. Många bara står här och gafflar med varandra.
För lite att göra
Denne försöker alltid prata och lyckas ofta öppna en dialog. Men i vissa fall är det helt omöjligt. Ibland är bemötandet fullständigt respektlöst.
— Det är inte konstigt att ungdomarna är här - var skulle de annars vara när det inte finns någonting för dem att göra? Men bråket måste sluta.
Ingen av de boende som UNT pratar med vill framträda med namn på grund av rädsla för trakasserier. Men den som är värst utsatt och som dessutom får ta hand om den nedskräpning och skadegörelse som sker tvekar inte. För fastighetsskötare Elvin Söderblom ingår bråket i det dagliga arbetet. Eftersom han för det mesta är ute är han hårt utsatt.
— Ungarna skriker och härjar. De kastar sten, ölflaskor och burkar efter mig. Jag blir arg att de förstör så mycket, säger Elvin Söderblom.
Vågar inte gå ut
Ibland kan det vara ett gäng på en åtta-tio personer, men ofta är det en 15-20 stycken. Elvin Söderblom beklagar att många äldre inte vågar gå ut och efterlyser en kommunal fritidsgård. Den som finns vid Vaksala kyrka tror han ligger för långt bort, dessutom är den bara öppen tre dagar i veckan. Allra ytterst ligger ansvaret någon annanstans.
— Föräldrarna borde vakna upp. Vet de om vad deras barn gör här i Årsta på kvällarna?, undrar Elvin Söderblom.
Bilden av ett stökigare Årsta bekräftas av polis och socialtjänst.
— Det är inte lugna gatan i Årsta längre, på senare tid har det börjat bli ett problemområde, säger Elisabeth Lidblad, enhetschef på östra ungdom, socialtjänsten.
Särskild ungdomsmgrupp
Förekomsten av alkohol, droger och kriminalitet bland ungdomar ökar och det är något man brottas dagligen med inom socialtjänsten.
Polisen har tillsatt en särskild ungdomsgrupp för att försöka få bukt med problemen. Tidigare var arbetet inriktat på Gränby men nu jobbar gruppen mer mot Årsta. En del i polisens satsning är att söka upp ungdomarna aktivt där de befinner sig, framför allt kvällstid. Den ålderskategori man jobbar mot sträcker sig från tolv år och upp till 15, 16 år.
— Vi försöker att i största möjliga mån prata med ungdomarna själva. Då märker man att "tuffheten" många utstrålar egentligen bottnar i en otrygghet man har i sig själv, säger Michael Andersson, chef för polisens ungdomsgrupp.
Inte mer kriminalitet
Enligt Michael Andersson är det främst bråket och stöket i stadsdelen som har ökat, egentligen inte kriminaliteten. Och utvecklingen gäller inte bara Årsta utan även andra delar av Uppsala. För att klara ut ungdomsproblemen krävs att hela samhället tar sitt ansvar, säger Michael Andersson och räknar upp skolan, socialtjänsten, kommunen, olika typer av frivillig organisationer och idrottsföreningar.
— Polisen har inte en möjlighet att klara av det här på egen hand. Även andra vuxna i ungdomarnas närhet har ett ansvar. Många familjer brister i att skapa trygga hem och ge en bra uppfostran och då hamnar ungdomarna i kläm, säger Michael Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!