– Men jag känner att man inte har något val. Så fort barnen har fyllt 16 har jag sett till att ställa dem i kön. Det är ju omöjligt att få en lägenhet om man inte har hur många år som helst i kön, säger Maggan Brodin, en av dem som i dag står i Uppsalahems bostadskö.
Hon säger också att osäkerheten är stor hos barnen som studerar, och kanske inte vet var i Sverige de så småningom hamnar.
– Vår ena dotter var helt vansinnig. Vet man inte vart man ska ta vägen, så måste man kanske stå i bostadskö på 4–5 ställen. Ska man då betala avgift i varje bostadskö blir det mycket pengar. Och det är ju inte så att man som student direkt kan gödsla med pengar, säger Maggan Brodin.
Bostadsförmedlingen har som mål att man ska ha minst 50 000 i sin kö för att ekonomin ska gå ihop. I dag står 100 000 personer i Uppsalahems kö. Dessutom köar 34 000 till Studentstadens bostäder. Förmodligen står många av dessa i båda köerna. Och hur många som bara köar för "säkerhets skull", och som kommer att lämna platsen när det börjar kosta pengar är det ingen som vet. I dag är det 15 procent av dem som står i kön som är aktiva sökande.
Maggan Brodin känner dock att det är viktigt att behålla platsen i bostadskön, även om familjen i dag har en lägenhet hos Uppsalahem.
– Man vet ju inte vad som händer. Om jag och min sambo skulle separera, det är ju inte vad man hoppas på, men sånt kan ju hända, och då har en av oss ingenstans att ta vägen.
Hon hoppas dock att flera fastighetsägare kommer att ansluta sig till den nya Bostadsförmedlingen. Då får man en bättre överblick över hela hyresmarknaden och slipper hålla koll på flera bostadsköer samtidigt.