Arrangör anmäler sig själv efter drunkningsolycka
Kolloarrangören som höll i badutflykten då en 27-årig psykiskt funktionshindrad man drunknade har polisanmält sig själv och sitt företag. De tre anställda som var närvarande vid dödsolyckan i tisdags har enligt honom den erfarenhet och utbildning som krävs men han vill att en ordentlig utredning ska göras.
Företaget arrangerar kolloverksamhet och dagverksamhet för personer med psykiska funktionshinder. Just nu håller man ett läger i Missionskyrkans gård i Eneby i Uppsala och det var därifrån som en grupp i tisdags åkte för att bada i närheten av Wiks slott — tre ledare samt tretton av de funktionshindrade.
Van vid vatten
Två av de tretton med funktionshinder var personer som bedömts behöva särskild uppsyn. Men den 27-årige man som drunknade var inte en av dem. Han brukade en gång i veckan åka till Fyrishov och bada ihop med en kompis så han var van vid vatten, säger Jonny Eriksson.
— Ledarna bad honom att vänta med att hoppa i vattnet tills att alla hade bytt om. Det gjorde han tyvärr inte, säger Jonny Eriksson.
Plötsligt upptäcktes att han saknades. Medan två av ledarna tog hand om de övriga lägerdeltagarna dök den sista ihop med andra badande ur allmänheten efter 27-åringen. Han drogs upp ur det grumliga vattnet och upplivningsförsök inleddes av en sjuksköterska som råkade vara på plats. Men förgäves. På Akademiska sjukhuset kunde man bara konstatera att han var död.
Debriefing
Brandförsvar höll en första debriefing på platsen och pratade igenom det som hänt med de närvarande. Psykolog och präst var också snabbt på plats.
En av de personer som deltog i räddningsarbetet har uppgivit för UNT att de anställda var för få och oerfarna. Vad har du för kommentar till det?
— Det stämmer inte. En av de tre personer som var närvarande vid olyckstillfället har både en grundläggande omsorgsutbildning från gymnasiet och har gått flera fortbildningskurser i både vår och annan regi. Den andra personen har fått en utbildning genom oss och dessutom har han tidigare erfarenhet. Den sista har ingen tidigare erfarenhet av arbete med funktionshindrade, men hon har fått en kortare utbildning av oss och en utbildning som vi har köpt in, säger Jonny Eriksson.
"Förlorat en vän"
Jonny Eriksson kom själv till badplatsen strax efter olyckan. Han hade hämtat vatten som deltagarna skulle dricka och kom därför senare.
De anställda arbetar kvar på lägret som fortfarande pågår.
— Två av dem valde att inte delta i arbetet under någon dag, men ville sedan börja igen. De har fått extra personalstöd för att kunna gå ifrån om de känner att de behöver. Vi har också pratat mycket om vad som har hänt och kopplat in präst och psykolog. Vi känner ju den här killen och har haft mycket kontakt med honom tidigare. Det är som att förlora en vän.
Jonny Eriksson har lämnat en rapport över det inträffade till Länsstyrelsen i Uppsala. Han har också lämnat in en polisanmälan mot sig själv och EBK Utbildning. Man väntar nu på obduktionsresultat för att se om drunkning var den direkta dödsorsaken. Det mesta tyder på att så är fallet.
UNT-Fakta
Det finns inga regler för hur många personer som ska vara i tjänst eller vilken utbildning de ska ha vid kolloverksamhet av den här typen. Det beror helt på vilket behov av stöd som de, i det här fallet psykiskt funktionshindrade, har. Ansvaret för att de anställda är tillräckligt många och har en tillräcklig utbildning för sina arbetsuppgifter vilar på arbetsgivaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!