Ärnas avveckling "ingen politisk fråga"

Allt tyder på att Försvarsmakten lägger ned flygverksamheten på Ärna. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) klargjorde, vid en debatt med riksdagsmän från Uppsala län på tisdagskvällen, att om så är fallet blir det ingen fråga för regering och riksdag.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-02-17 21:56
Som UNT tidigare berättat föreslår ÖB en nedläggning av flygverksamheten på Uppsala garnison. Chefen för luftstridsskolan vid Uppsala garnison har presenterat ett förslag för försvarsledningen på hur en snabb överflytt av verksamheten till Enköping kan se ut.

Det finns också förslag på att lägga ned även övriga delar av verksamheten, förutom staben och försvarshälsan.
- Sammantaget gäller det 70 procent av de anställda. När de är borta betyder det i praktiken en ledläggning. Då finns inget annat beslut att ta för riksdagen 2011, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson(KD).
Hans interpellation till Sten Tolgfors om Uppsala garnisons framtid debatterades i riksdagen på tisdagen.

Mikael Oscarsson vill lyfta frågan över regionalpolitiken. Han har tidigare framfört att tre missilattacker skulle kunna slå ut hela Sveriges flygförsvar, om Uppsala garnison läggs ned. Huvudstaden skulle, enligt honom, då sakna ett nära flygförsvar.
- Det stämmer inte, svarade Sten Tolgfors i riksdagsdebatten.
- Vårt flygförsvar är inte försvagat, det är dubbelt som stort som i grannländerna. Det finns ett antal flygplatser som kan försvara Stockholm.

Riksdagsledamöterna Mats Berglind (S), Solveig Zander (C), Cecilia Wikström (FP) och Lennart Hedqvist (M), från Uppsala län, slöt upp vid Mikael Oscarssons sida i debatten.
Försvarsminister Sten Tolgfors svarade dem att en omorganisation inom flygförsvaret får Försvarsmakten själva ska besluta om. Frågan om Ärna tas heller inte upp i den proposition kring försvaret som kommer den 17 mars.
- Detta är inte en politisk fråga och den kommer inte att avgöras av riksdag eller regering, sa Sten Tolgfors.

Riksdagsledamöterna från länet krävde att få veta vad flytten av verksamheten till Enköping, beräknas kosta.
- Enligt de uppgifter jag har handlar det om investeringar i miljardklassen, sa Mikael Oscarsson.
Detta ställde han i relation till vad flygflottiljen kostar, omkring 50 miljoner per år. Varav hälften skulle kunna finansieras av civilflyget i framtiden.
Sten Tolgfors ville dock inte svara.
-Försvarsmakten ansvarar för sin egen budget och redogör för den, sa han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om