Ärna och helikoptrarna lever på hoppet
Även om det är propositionen som gäller i dag, att vi jobbar efter att räddningshelikoptrarna från Berga och Ärna läggs ned till sommaren, så lever vi på hoppet. Flera tunga instanser är så bekymrade att jag nu innerst inne tror på en lyckad lösning för alla.
Räddningsverksamheten med helikoptrarna placeras därefter i huvudsak på södra ostkusten, i Kallinge i Blekinge.
Tätbefolkat blir utan
Beslutet innebär att det mest tätbefolkade området i landet, Stockholm-, Uppsala- och Mälarregionen, och all sjötrafik mot Åland och Finland samt flygtrafiken vid Arlanda lämnas utan stora effektiva räddningshelikoptrar.
— Det är egentligen vansinne. Och i det fallet är både landshövdingar och olika departement jag talat med lika oroliga som jag om eller när någon stor olycka inträffar, säger Björn Zacharoff.
Om proppen går igenom riskerar ett 20-tal man som arbetar med räddningshelikoptrarna vid Ärna flygfält att förlora jobbet. Drygt 100-talet man omfattas av nedläggningen vid helikopterskvadronen på Berga.
Ett litet halmstrå
— Vi har ett halmstrå att klamra oss fast vid. Det är flyg- och sjöräddningsberedningen utlåtande i början på året som kan bli vår räddning. De förstår läget, säger Björn Zacharoff.
Näringsdepartementet har givit Sjöfartsverket i uppdrag att ge förslag till att dagens räddningskapacitet kan säkerställas. Det presenteras av infrastrukturminister Ulrica Messing i februari.
I dag är det militärens behov som ligger till grund för propositionen. Björn Zacharoff har andra idéer, att sjöräddningen och räddningshelikoptrarna organiseras under ett annat departement.
— Jag vill ha våra "Super-Pumor" enligt den norska modellen, under en annan myndighet än försvaret. Det skulle rädda fortsatt stationering av räddningshelikoptrar i vårt område, säger Björn Zacharoff.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!