Ärna kan få flygflottilj

Almungebon och riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) vill se kraftigt ökade anslag till Försvarsmakten och att en ny flygflottilj förläggs till Ärna i Uppsala.

Luftstridsskolans chef, Robert Nylén och Mikael Oscarsson (KD) framför Ärnas soldattorp från 1700-talet.

Luftstridsskolans chef, Robert Nylén och Mikael Oscarsson (KD) framför Ärnas soldattorp från 1700-talet.

Foto: Jens Flyckt

Uppsala2018-03-28 18:05

Tidigare i år kom Mikael Oscarsson, som sitter i försvarsutskottet, ut med boken För ett tryggt Sverige, som är ett försvarspolitiskt program för Kristdemokraterna. Han anser att läget är akut.

– Det finns en hotbild mot Sverige som inte går över. Så här stora satsningar är inget man snyter fram på en eftermiddag och därför måste vi börja nu, säger Mikael Oscarsson.

Han vill bland annat se en nyetablering en flygflottilj med 2 divisioner JAS Gripenplan i Uppsala senast till år 2025.

Mikael Oscarssons åsikt är att Östersjöregionen är strategiskt viktig i händelse av väpnad konflikt och att Sverige kommer dras med oavsett om vi vill det eller inte.

Några exakta siffror på hur satsningarna ska finansieras kan Mikael Oscarsson inte presentera i dagsläget.

Vad säger du till kritiker som anser att Sverige inte har råd med ökade satsningar på Försvaret?

– I Uppsala har vi inte haft en storbrand på hundra år. Men bara för att det inte har brunnit så är det knappast någon som skulle komma på tanken att halvera räddningstjänstens anslag. Men Sveriges försvar är i dag så svagt att vi inte längre kan försvara oss mer än några dagar, säger Mikael Oscarsson.

Ärna hade en flygflottilj fram till 2004 då F16 lades ner. Numera bedriver bland annat Försvarets Luftstridsskola, som har tusen anställda, sin verksamhet i området.

Robert Nylén, chef för Luftstridsskolan och Uppsala Garnison och Mats Gyllander, som är Luftstridsskolans informationschef, välkomnar förslaget och säger att all infrastruktur på Ärna från F16 dagar finns kvar och är förberedd.

– Ärna har även utvecklats sedan dess. Här har det bedrivits militär verksamhet sedan 1940-talet så förutsättningarna för att etablera nya flottiljer finns, säger Mats Gyllander.

Mikael Oscarsson argument är att Sverige lägger ner betydligt mindre av BNP på sitt förvar än övriga nordiska länder. Norge lägger 1,5 procent, de Baltiska länderna och Polen lägger 2 procent medan motsvarande siffra för Sverige är 1 procent.

När kan en flygflottilj i Uppsala bli verklighet?

– Vill det sig väl så har Ärna i Uppsala åter en flygflottilj om inom 7 år. Jag har gott hopp om att vi ska få med oss de andra partierna i den här frågan, säger Mikael Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!