Arkitekterna kände sig utskämda
Arkitektfirman Backström och Reinius ritade ett förslag till ett nytt Tempohus på en tvåvåningars varuhusbyggnad med en trevåningars kontorsdel. Taknockshöjden var densamma som det 1700-talshus som tidigare legat på platsen vid Stora Torget.
Åhlénshuset som det såg ut när det var färdigt 1961. Det fick åtta år senare en våning till.
Foto:
Den troddes kunna kontrastera mot det gamla Tempohusets grå funkis. Åhlén & Holm blev stormförtjusta över fasaden och beslöt att detta mönster skulle bli varuhuskedjans signum.
Stilen kallades brutalistisk, en strömning inom arkitekturen på 1950-talet mot den etablerade 40-talsarkitekturen, som ansågs stagnerad. Bland annat i Farsta och Borås byggdes Tempohus med liknande fasadbeklädnad.
I ett brev till byggnadsnämnden berättar Bengt Edlund om hur Uppsalabygget blev först med att montera fasaden men att upphovsmännen kom att känna sig utskämda efter den debatt som följde i Uppsala. Fasaden till Tempohuset i Stockholms city, som var firmans nästa byggprojekt, fick ritas om.
Numera har arkitektfirman kultstatus och Åhléns i Uppsala är klassad som "en kulturellt värdefull byggnad" vid en inventering av Uppsalas bebyggelse som Uppsala kommun, Länsmuseet och länsstyrelsen lät göra 2006.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!