Arkeologer hittade skelett i forntida grav
Ännu ett skelett från en forntida grav som kommit i dagen med anledning av E4-bygget utanför Uppsala presenterades för massmedia på fredagen. Samtidigt avslutades utgrävningarna av det gravfält som påträffats vid Enbackens gård.
Skelettet frilades av arkeologerna Pawel Garsztka, Emma Sjöling och Kristina Anfält.
Foto: Pelle Johansson
- 1876 hittades skelettdelar vid järnvägsbygget, men det gjorde då ingen undersökning av platsen, berättar Emilie Schmidt Wikborg, som varit utgrävningsledare i sommar för SAU, Societas Archaeologica Upsaliensis. Men senare har det gjorts ganska omfattande utgrävningar i området, åren 1908, 1909, 1913 och 1952.
- Kanske har man vid det här laget hunnit undersöka ett 20-tal gravar, säger Emilie Schmidt Wikborg. En del av Enbackens gård förblir nu orörd och där kan det finnas gravar kvar.
Inget tyder på bebyggelse
Det finns dock inget som tyder på att det också funnits en forntida bebyggelse på denna plats. Området tycks ha bebyggts först då Enbackens gård anlades 1902. En teori är att marken användes under sen vikingatid eller tidig medeltid som gravplats för boende i gamla Årsta by, innan kyrkogården anlades vid Vaksala kyrka. I det nu undersökta området har arkeologerna hittat både brandgravar och kristna skelettgravar vilket stöder hypotesen att gravfältet använts i brytningstiden mellan hednisk och kristen tid, omkring 1000 eller 1100 efter Kristus.
Kropparna brändes på bål
I äldre tider brändes kropparna på bål. De döda hade ofta fina kläder och andra för dem värdefulla föremål. Med det kristna gravsättet slutade man att lägga med värdeföremål. De döda fick oftast en träkista och den placerades alltid i öst-västlig riktning.
- Det kan ha varit så en del föredrog att bli kremerade på det äldre sättet vid Enbacken medan andra ville jordfästas enligt den kristna traditionen, säger Emilie Schmidt Wikborg.
Kanske en bonde eller bondmora
I graven som hon och hennes kolleger visade upp låg kvarlevorna av en person som var relativt kortvuxen för sin tid. Befolkningen var före medeltiden faktiskt längre än den blev då den kom att bo i städer.
- Kanske var det här en bonde eller bondmora från Årsta, säger Emilie Schmidt Wikborg. Den döda har legat i en träkista vars bruna rester faktiskt var delvis bevarade i Årstaleran, likaså 20 spikar som hållit ihop konstruktionen. Arkeologerna hoppas senare kunna fastställa vilket träslag som använts vid kistbygget.
De söndervittrade skelettdelarna har nu tagits upp för fortsatta undersökningar av osteologer.
Tre gravar
Området som grävts ut i sommar omfattade 600 kvadratmeter norr om järnvägsbanken. Där har man hittat tre gravar. Utöver den nämnda kistgraven, fanns det en brandgrav samt en grav som vid en närmare kontroll visade sig ha gåtts igenom vid en av de tidigare genomförda undersökningarna.
Fotnot:
På söndag anordnas årets arkeologidag med arrangemang på 45 platser i Sverige. I Gamla Uppsala berättar arkeolog Jonas Wikborg om E 4-utgrävningar i Gamla Uppsalas närhet. Arkeolog Lars Inge Larsson berättar om fynden av stora hallar vid kungsgårdsplatån i Gamla Uppsala. Vidare arrangeras bl a er arkeologiskola för barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!