Ärkebiskopens besked "omtumlande"

Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, karaktäriserar KG Hammars besked på torsdagen som omtumlande.— Det var inte väntat. Eftersom det rör sig om personliga skäl tror jag inte det har med hans uppdrag att göra.

Uppsala2005-08-25 22:11
Biskop Ragnar Persenius vill inte börja sia om KG Hammars efterträdare.
— Jag har ju inte hunnit smälta det här än.
Skulle du själv vilja bli ärke­biskop?
— Ha, ha, ha. Det är inte så enkelt att vara ärkebiskop, det är både ett slitsamt och utsatt uppdrag.
Claes-Bertil Ytterberg, biskop i Västerås stift känner sig ledsen efter ärkebiskopens besked.
— KG Hammar kommer att lämna ett tomrum efter sig. Han har stått för så mycket som är kyrkans framförhållning. Han företräder kyrkans närvaro i den tid som är utan att hemfalla åt tidens lättköpthet.

Inget namn satt
Inte heller Claes-Bertil Ytterberg vill sätta namn på KG Hammars efterträdare. Och själv är han inte intresserad. Redan för flera år sedan tackade han nej till att bli ärkebiskop.
Även Martin Lind, biskop i Linköpings stift, ger ärkebiskopen goda vitsord.
— Hammar har betytt och betyder mycket och han har profilerat tjänsten på ett ganska ovanligt sätt. Han är kontroversiell, mest på gott. Men man ska inte tro att alla håller med honom, exempelvis i homosexfrågan.
Christina Odenberg, biskop i Lunds stift, beklagar Hammars avgång.
— Det är tråkigt, men jag är inte överraskad. Jag vet att han har funderat på att avgå. KG Hammar är en bra ärkebiskop, han har placerat kyrkan i människans medvetande. Visst kan han vara kontroversiell, men det är alla visionärer.
Hon har flera namn på Hammars efterträdare. Men de behåller hon inom sig — tills vidare. Själv trängtar hon inte efter uppdraget "eftersom jag går i pension i mars 2007".

Speciell procedur
Den nya ärkebiskopen väljs i en procedur som består av ett inledande provval och efterföljande slutligt val. Rösträtt har kyrko­styrelsen, stiftsstyrelser och domkapitel i samtliga 13 stift, samt präster och särskilt utsedda elektorer i Uppsala stift.
En ärkebiskopstjänst är formellt en tillsvidareanställning som vanligtvis avslutas vid 67 års ålder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om