Ärkebiskopen vill ha klimatkonferens

Ärkebiskopen Anders Wejryd bjuder in till en interreligiös konferens om klimatfrågorna. Ett 30-tal internationellt kända opinionsbildare och religiösa företrädare deltar i Uppsala Interfaith Climate Conference i november nästa år.

Bland kyrkomötets gäster fanns bl a kung Carl XVI Gustaf, här bredvid domprosten Tuulikki Koivunen Bylund, och drottning Silvia. T h om henne ärkebiskop Anders Wejryd.

Bland kyrkomötets gäster fanns bl a kung Carl XVI Gustaf, här bredvid domprosten Tuulikki Koivunen Bylund, och drottning Silvia. T h om henne ärkebiskop Anders Wejryd.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-09-25 13:41
Ärkebiskopen offentliggjorde sin inbjudan på tisdagen i samband med kyrkomötets öppnande i Uppsala.
- Alla religioner har något att säga till politikerna och sina egna om klimatet. Vi har en gemensam uppgift att förmedla framtid och hopp för klimatet och miljön, säger Anders Wejryd.
Syftet med konferensen är att deltagarna ska få ett verktyg att påverka de globala klimatförhandlingarna utifrån sina egna perspektiv. Deltagarna ska underteckna ett manifest som utmanar till ett hållbart sätt att leva.

Margot Wallström har redan anslutit sig till projektet. Flera kända personer kommer att medverka, bland annat fredspristagaren Muhammed Yunus, grundare av Grameen bank.
Vigselrätten, valfrågor, strukturfrågor och arbetsmiljön är viktiga frågor vid årets kyrkomöte, tror Anders Wejryd.
Men det är inte nu vigselrätten ska avgöras. Svenska kyrkan lämnar sitt remissvar i december. Och själv är ärkebiskopen inte färdig, som han uttrycker det, med frågan huruvida en samkönad relation ska få kallas äktenskap.
- Jag tror att kyrkans struktur är den viktigaste frågan för ledamöterna, säger han.

Det handlar bland annat om vem som ska bestämma i kyrkan, hur självständig och hur liten kan en församling vara och är det möjligt att flytta besluten ett snäpp upp i systemet?
FAKTA
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högst beslutande organ och består av 251 ledamöter. Kyrkomötet sammanträder i Uppsala en gång per år och är uppdelat på två sessioner, september och oktober. Ledamöterna beslutar i frågor som rör kyrkoordningen och andra frågor av övergripande natur. Kyrkomötet beslutar också om motioner från ledamöter och skrivelser från kyrkostyrelsen. Förslagen bereds i utskott varefter kyrkomötet tar beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om