Antje Jackelén: Därför ska du rösta i kyrkovalet

Billigare och demokratiskt vitalt. Så måste kyrkovalet förändras, menar ärkebiskopen Antje Jackelén. UNT har träffat henne på kyrkokansliet i Uppsala för att ta tempen på kyrkovalet där bara var femte utnyttjar sin röst.

Valdebatten får gärna vara het, men ska vara saklig och inte innebära påhopp. "Det ska finnas en sund stridskultur, men lögner och hat förgiftar och försvårar för demokratin", säger Antje Jackelén.

Valdebatten får gärna vara het, men ska vara saklig och inte innebära påhopp. "Det ska finnas en sund stridskultur, men lögner och hat förgiftar och försvårar för demokratin", säger Antje Jackelén.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-09-15 07:30

Svar just nu

Sedan drygt en vecka kan du som är medlem i Svenska kyrkan förtidsrösta i kyrkovalet. Den stora valdagen är nu på söndag 19 september.

Bland de grupper det går att rösta på finns politiska partier som S, C, SD och högerradikala Alternativ för Sverige. Men hör de politiska partierna hemma i kyrkopolitiken? Om detta har det stötts och blötts på ledar- och debattsidor inför årets val. 

Svenska kyrkans högsta företrädare, ärkebiskop Antje Jackelén sade redan i våras att dagens valsystem blivit otidsenligt. Nu går hon ett steg längre.

 – Det finns skäl att se över valsystemet så att vi hittar den bästa formen och fortsatt säkrar den demokratiska strukturen i Svenska kyrkan, till rimliga kostnader, säger Antje Jackelén.

undefined
Man ska se över sina ordningar med jämna mellan rum, och nu är tiden inne för en översyn av det demokratiska systemet inom Svenska kyrkan, menar Antje Jackelén.

Kostnader? Är det för dyrt?

– Det här handlar inte bara om att spara pengar, då skulle vi ha fel drivkraft. Men man kan titta på proportioner och effektivitet. Det är väldigt kostsamt.

Var finns det demokratiska underskottet i dagens system då?

– Det här är inte ett uttryck för att det inte fungerar i dag. Vi har en fungerande demokrati. Men den måste erövras på nytt och det är viktigt att vi bygger underifrån, inte minst genom yngre förtroendevalda. 

Vad skulle kunna förändras, konkret?

– Hur många ledamöter ska kyrkomötet, kyrkans "riksdag", ha? Hur ofta ska det sammanträda? Hur ska valen se ut, ska de vara direkta eller på annat sätt? Kyrkostyrelsen där jag är ordförande har aviserat en genomlysning av demokratifrågorna, men förändringar kräver ändring i kyrkoordningen och det sker inte lättvindigt. Det här kommer att ta tid. 

undefined
Ärkebiskop Antje Jackelén vill inte spekulera men säger sig ha en känsla av hur stort engagemanget i årets kyrkoval kommer att bli. "Jag såg en lång kö till förtidsröstningen på Domkyrkoplan. Jag la upp en bild på sociala medier", berättar hon.

Var ställer du dig i debatten om de politiska partiernas vara eller inte vara i kyrkopolitiken?

– Saligheten hänger inte på om nomineringsgrupperna är partipolitiska eller inte. Men skulle vi hitta på ett nytt system i dag så skulle de inte vara partipolitiska. Men det viktigaste är att vi har medlemmar som gärna vill vara förtroendevalda, som har kompetens och som verkar för kyrkans bästa.

I förra valet var valdeltagandet det högsta sedan många decennier. Ändå röstade bara knappt var femte medlem. Av över fem miljoner valde knappt en miljon medlemmar att rösta.

Vad säger det om engagemanget för Svenska kyrkan?

– Jämför man med andra medlemsorganisationer är det ett bra valdeltagande. Men visst skulle jag vilja att det var högre.

– Så länge människor runt om i världen riskerar och förlorar sina liv i kampen för att rösta så är det nästan en moralisk skyldighet att ta vara på vår rösträtt. Det är ingen självklarhet, inte i världen, inte i kyrkan, att få vara med och påverka. Vi måste alltid försvara demokratin.

Kyrkan har en komplicerad struktur med dels de vigda, det vill säga biskopar, präster och diakoner, och dels systemet med förtroendevalda lokalt, regionalt och nationellt. 

Vad kan jag påverka med min röst? 

– Uppdraget att vara kyrka, fira gudstjänst, undervisa och utöva diakoni, det är oss givet ända sedan Jesus sände ut sina lärjungar. Men hur ska det ske, hur ska vi prioritera och hur ska vi förvalta tillgångar och kulturarv? Där har de förtroendevalda inflytande.

undefined
Tron har en offentlig sida i sitt engagemang för svaga och utsatta. "Politiskt eller inte, men så är det", säger Antje Jackelén.

Får du som ärkebiskop uttala dig under valtiderna?

– Jag har inte munkavle och säger i princip allt jag vill. Men jag försöker att låta bli att säga sådant som inte är klokt.

Alternativ för Sverige skriver på nätet att: ”Svenska kyrkan har i dag fjärmat sig från sin uppgift som kristen folkkyrka, och ägnar sig i stället åt invandring, vänsteraktivism och HBTQ-frågor.” 

Vad säger du om deras beskrivning av kyrkan idag?

– Vänligt sagt: de har fel. Men de har inte hymlat om att de ställer upp för att få genomslag på riksplanet.  

undefined
Sedan i våras har Antje Jackelén tagit en twitterpaus. Tonläget blev för otrevligt och hätskt. Men nu är hon tillbaka. "Jag vill vara en motkraft", säger hon.

Kyrkan får ibland kritik för att vara vänstervriden. Kan du förstå den kritiken?

– Det här är ett väldigt bra exempel på hur smala grupper på högersidan pumpar ut ett budskap och får genomslag. Som kyrka ska vi bry oss om de svaga och stå upp för mänskliga rättigheter. Om det är vänsteraktivism, ja, då var väl Jesus vänsteraktivist då. Men om mänskliga rättigheter blir en nischfråga som inte förenar alla, då är vi illa ute.

Vilka ser du som de viktigaste valfrågorna?

– De om de stora utmaningarna som finns i samhället, om klimatförändringen, migration, integration. Jag vill också lyfta fram lärande och undervisning. Kunskapen om tro och kristendom sjunker. Då måste vi ge den kunskapen.

Så fungerar kyrkovalet

I kyrkovalet väljs kandidater till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige, vilket motsvarar nationell, regional och lokal nivå.

De grupper som ställer upp kallas för nomineringsgrupper.

För att en grupp som vill delta i valet ska kunna registreras som nomineringsgrupp krävs stöd av ett visst antal personer som har rösträtt i valet. Till val i församling eller pastorat måste minst 10 personer stödja en ansökan, till stiftet 100 personer och till kyrkomötet 300 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!