– Varför skulle jag vilja lämna den här underbara lägenheten och den här underbara familjen? undrar 23-åriga Aria Assadi.
Medan många ser universitetsstudier som en möjlighet att flytta ifrån sina föräldrar och skapa ett eget hem, valde Aria att bo kvar hos föräldrarna på Kvarngärdet under hela studietiden.
Drygt var fjärde person i Sverige mellan 20 och 27 år bodde förra året hemma hos sina föräldrar. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen. En klar majoritet av dessa uppgav att de hellre velat bo på ett annat sätt. Någon sådan längtan har inte Aria. Nu är han färdigutbildad civilingenjör men några planer på att flytta hemifrån har han inte.
– Det skulle vara om jag skaffar en partner, men nu tänker jag att jag ska bo kvar ett eller två år till, säger han.
Att bo hemma har flera fördelar, menar han. Han får umgås med sina föräldrar nästan varje dag, han har tillgång till bil och kök och hushållssysslorna blir färre när man kan dela upp dem mellan varandra.
– Det är väldigt tydligt vem som gör vad. Jag lagar mat och viker mina kläder, men jag tvättar och diskar aldrig.
Visst vet han hur man använder en disk- och tvättmaskin, men om det går att undvika så gör han det.
– Det är bara tråkigt och ineffektivt. Jag ser det inte som en röd flagga, säger han.
Men hur blir det med studentlivet då om man bor hemma hos föräldrarna? Aria menar att han inte gått miste om något.
– Det är lite svårare att styra upp en förfest här, men det finns ju andra man kan vara hos. Jag dricker inte heller och är inte den mest busiga typen, så jag har inte så mycket att dölja för mina föräldrar, säger han.
Aria menar att det nog är en typisk svensk grej att vilja flytta hemifrån så fort som möjligt. För hans iranska föräldrar har det varit självklart att han ska bo kvar hos dem. Och att han skulle betala hyra till dem har inte ens varit på tal.
– Jag tycker faktiskt att det är ganska absurt att föräldrar tar betalt av sina barn för att de ska bo kvar. Det är nog också en kulturell grej. I en iransk familj skulle det aldrig hända.
På det sättet har han kunnat klara sig på bara bidragsdelen av CSN.
– Det är väldigt skönt att vara en ickebelånad man och färdigutbildad.