Ärftliga faktorer ökar risk för livmoderhalscancer
Vissa ärftliga faktorer i arvsmassan, som har betydelse för möjligheterna att motstå infektioner av vårtviruset HPV, kan ha stor betydelse för uppkomsten av livmoderhalscancer.
— På sikt bör ökade kunskaper om de genetiska riskfaktorerna för livmoderhalscancer leda till att de gynekologiska hälsokontrollerna görs effektivare och bidra till utvecklingen av bra vacciner mot HPV, säger hon.
Övertygande bevis
Numera är det allmänt accepterat att infektioner orsakade av vissa stammar av HPV-virus spelar en avgörande roll för uppkomsten av nästan alla fall av livmoderhalscancer.
— Samtidigt har under senare år samlats övertygande bevis för att även ärftliga genetiska faktorer måste vara inblandade. Vi vet till exempel att den som har en mamma eller syster som haft livmoderhalscancer löper fördubblad risk att själv utveckla sjukdomen, säger Malin Engelmark.
I sökandet efter sådana ärftliga genetiska faktorer har hon tagit hjälp av att unikt svenskt material. Det omfattar blodprover från 641 systerpar i vilket båda systrarna haft livmoderhalscancer.
Avancerad DNA-teknik
Analyserna av blodproverna med avancerad DNA-teknik pekar på att tre områden på tre olika kromosomer innehåller gener som underlättar utvecklingen av livmoderhalscancer.
— Dessa tre regioner har tidigare kopplats samman både med några andra cancertyper och med immunologiska sjukdomar, säger Malin Engelmark.
Kromosomer numreras efter sin storlek. Den region som uppvisade det allra starkaste sambandet med livmoderhalscancer är ett DNA-avsnitt på kromosom 9, som kallas 9q32.
— Resultaten talar för att variationer i en gen i detta område ökar risken för att insjukna i livmoderhalscancer efter drygt 30 års ålder, men inte i yngre åldersgrupper, säger Malin Engelmark.
Varför skulle en sådan "riskgen" påverka utvecklingen av livmoderhalscancer framför allt först efter 30 års ålder?
— En förklaring kan vara att riskfaktorn har måttlig effekt på immunförsvaret mot virus och därför tar det längre tid för cancern att utvecklas. Kvinnor med yngre diagnosålder måste ha andra riskgener som ger snabbare sjukdomsförlopp, säger Malin Engelmark.
FAKTA
Årligen insjuknar i världen mer än 400 000 kvinnor i livmoderhalscancer. Därmed är livmoderhalscancer den näst vanligaste kvinnocancern i världen.
I Sverige insjuknar varje år cirka 450 kvinnor i livmoderhalscancer. Flerdubbelt så många behandlas för cancerförändringar eller förstadier till cancer i livmoderhalsens slemhinna.
Sedan den gynekologiska häöälsokontrollen infördes för mer än 30 år sedan har antalet fall av livmoderhalscancer liksom dödligheten i sjukdomen sjunkit kraftigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!