Årets största fest för familjen Ayranci

Många länsbor tänder eldar och firar nyår nu, Noruz. Men för den kurdiska familjen Ayranci i Uppsala är det nationaldag. Det firas stort, tillsammans med flera tusen andra.

Tavga Kader förbereder sig för noruz. Hon provar sina traditionella kurdiska kläder.

Tavga Kader förbereder sig för noruz. Hon provar sina traditionella kurdiska kläder.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2008-03-20 00:01
Hemma hos familjen Ayranci i Kvarngärdet i Uppsala har några vänner samlats för att berätta om noruz, eller newroz som man säger på kurdiska. På frågan om vilket år det blir, är alla svarslösa.

Newroz är inte nyår för kurder, åtminstone inte om man kommer från Turkiet, Irak eller Syrien.
- Det är perser och kurder från Iran som firar nyår och vårens ankomst. Vi firar också våren, men för oss är det mer nationaldag. Det är den dag då kurderna bevisade att vi finns i världen och kan säga att vi är kurder. Det är en jätteviktig dag, säger Tavga Kader.
Ur tv:n strömmar kurdisk musik och utanför fönstret faller något som liknar snö. Pappa Fethi Ayranci suckar över att vintern har återvänt. Han sitter på golvet, lutad mot soffan med fjärrkontrollen i handen. Mamma Birsel Ayranci gör i ordning starkt te i små glas. På soffbordet finns kakor och solrosfrön med salta skal. Dottern Dilan Ayranci slår sig intresserad ned i ena soffan.

På själva newroz, den 21 mars, ringer alla runt till släkt och vänner och önskar glad newroz. Lördagen efter firar familjen Ayranci och många av deras vänner i Solnahallen. Det är helt klart årets största fest. Flera tusen människor samlas och dansar, sjunger, pratar och äter. Kurdiska dansgrupper och kända musiker uppträder. Ovänner ska kramas och bli sams.
- Newroz är kul. Man träffar många man känner och lär känna nya människor. Vi har våra egna traditioner och danser. Det är kul att visa upp sig, säger Dilan Ayranci.
- 1 000 människor dansar med varandra. Det är mycket bra, säger Fethi Ayranci glatt och sträcker upp ett pekfinger i luften.
- Killar och tjejer träffar varandra på newroz och gifter sig sedan, berättar Hatice Kanat.

Maten som brukar serveras i Solnahallen är kebab.
- Alla tror att kebab kommer från Turkiet, men det är en kurdisk maträtt, upplyser Hatice Kanat.
Hon och Tavga Kader är vänner till familjen Ayranci. Alla är kurder från Turkiet, utom Tavga Kader som är från Irak.
- Kurderna är förtryckta. Alla vet inte varför man firar newroz. Många vet inte ens att newroz finns. Jag fick veta det när jag var 25 år, för jag växte upp mitt i Turkiet och där var det helt förbjudet, säger Hatice Kanat.

Sedan berättar hon folksagan som ligger till grund för kurdiska newroz och handlar om hur kurderna enades för att befria sig från Assyriska riket och bilda Mediska riket på 600-talet före Kristus. Enligt myten ska två ormar ha vuxit från den tyranniske kungen Dehaks axlar (även kallad Zahak). Varje dag dödades två unga kurdiska män för att ormarna skulle matas med deras hjärnor. Smeden Kawa lyckades döda Dehak och tände sedan en eld högt uppe på ett berg för att visa alla att kungen var död. Och det är anledningen till att man kvällen före newroz tänder eldar utomhus.
Fakta:
Noruz - ny dag

* I Uppsala län firar minst 10 000 människor noruz.
* Noruz firas av perser, kurder, uzbeker, tadzjiker, en del afghaner, med flera folkgrupper som för länge sedan ingick i perserriket.
* Det kurdiska newroz är dock alltid den 21 mars och då firas våren och nationaldagen, inte nyår.
* För perser och kurder från Iran är maten central. Den brukar bestå av fisk med ris som blandats med dill, persilja, gräslök och färsk vitlök. Nyårsdukningen är väldigt symbolisk.
* I år sammanfaller noruz med påsken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om