Årets positiva nyheter 2020

År 2020 lär gå till historien som ett hemskt tråkigt år. Men allt var inte elände. Det fanns saker att glädjas åt trots allt.

Josefin Haugaas, fr v, Karolin Joelsson och Sofie Asp var  alla engagerade i en av flera Facebookgrupper som sammanförde de som behövde hjälp med dem som ville hjälpa personer i karantän. Redan i mars startades många hjälpgrupper på sociala medier.

Josefin Haugaas, fr v, Karolin Joelsson och Sofie Asp var alla engagerade i en av flera Facebookgrupper som sammanförde de som behövde hjälp med dem som ville hjälpa personer i karantän. Redan i mars startades många hjälpgrupper på sociala medier.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2020-12-30 21:00

Årskrönika

Det var inte helt lätt att skriva den här årskrönikan. Jag försökte ta smarta kolleger till hjälp. Men de flesta hade svårt att minnas något bra som hänt. Någon insinuerade att det var olika grader i helvetet år 2020. Men här kommer, trots allt, några positiva nyheter från året som gått.

För att rädda liv ändrade Akademiska sjukhuset sina regler för igångsättning av gravida kvinnor. Det gjorde man efter att en studie, SWEPI visat att risken att barnet dör i magen ökar om det får ligga kvar till vecka 42. Sedan januari blir gravida kvinnor igångsatta i vecka 41.

I februari bestämdes att polisoperationen Rimfrost skulle till Uppsala. Lite tveksamt förstås att kalla det en positiv händelse, Rimfrost skickades ju endast ut till orter med allvarliga våldsbrott. Men resultatet blev i alla fall glädjande: 119 personer frihetsberövades, 101 anhölls, 26 häktades. Det gjordes 22 vapenbeslag, 9 beslag av sprängmedel, 48 kg narkotika och drygt en miljon i kontanter.

undefined
Catarina Bowall och Carin Götblad summerade operation Rimfrost som gjort tillslag mot grovt kriminella personer.

Så i februaris sista skälvande dagar kom coronasmittan till Uppsala. Ingen kunde då föreställa sig hur viruset skulle prägla våra liv men inte heller hur mycket godhet som bodde i Uppsalaborna. Redan i mars startade grupper på sociala medier som kopplade ihop folk med 70-plussare i karantän. De ville hjälpa till att handla mat, mediciner och göra olika insatser. Andra donerade skyddsmasker till sjukvården, hotell erbjöd gratis rum åt sjukvårdspersonal och studenter hjälpte ungdomar.

undefined
Josefin Haugaas, fr v, Karolin Joelsson och Sofie Asp var alla engagerade i en av flera Facebookgrupper som sammanförde de som behövde hjälp med dem som ville hjälpa personer i karantän. Redan i mars startades många hjälpgrupper på sociala medier.

En hjälpare av rang var också en av Uppsala största influerare, Enzo. Schäferhunden med hela 50 000 följare på Instagram. Hans matte, Angelica Holmkvist, berättade i UNT om hur Enzo blivit familjens stöttepelare när deras värld fallit samman då sonen tragiskt gått bort vid 21 års ålder.

undefined
Schäfern Enzo är en av Uppsalas största influerare med 50 000 följare. När sorgen drabbade hans familj blev han ett stöd för matte Angelica Holmkvist.

En grupp aktivister byggde en trädkoja för att protestera mot kommunens planer att bygga bostäder i Blodstensskogen i Eriksberg. Fast det blev Mark- och miljödomstolen som kom att avgöra skogens framtid för några år framåt. I juli upphävdes kommuns byggplan eftersom det fanns skyddsvärda insekter där, nämligen cinnoberbaggar.

Lite senare i juli badade Michael Nuri vid Särstabadet i Knivsta. Men nere i vattnet fick han kramp och höll på att drunkna om det inte hade varit för Uppsalaprofilen Stina Wollter som kommit dit för att ta ett kvällsdopp. Hon hörde rop på hjälp och lyckades få upp Michael från botten.

undefined
Trots att vattnet var mörkt och sikten grumlig lyckades Stina Wollter få tag i Michael Nuri och dra upp honom när han var på botten.

En annan med stort civilkurage var sjuåriga Erik som såg en grov misshandel av en ung kvinna och hennes pojkvän förra vintern. Erik lyste med sin ficklampa i mörkret mot gärningsmännen och frågade vad de höll på med. Det skrämde dem och de sprang de iväg. I november åtalades gärningsmännen för grovt rån.

Läkemedelsföretaget Cytiva har haft stor framgång under året. Vd Cecilia Sjöstedt berättade att företaget som i dag har 1 300 anställda i Uppsala, kommer att nyanställa 100 personer. Deras produkter efterfrågas i kampen mot covid-19.

En annan framgångssaga inom affärsvärlden är 23-åriga Madelene Törnbloms företag Maya Delorez som blivit en rejäl e-handelsraket inom ridsport. På tre år har klädföretaget vuxit från 0 till 40 miljoner kronor i omsättning.

undefined
23-åriga Madelene Törnblom började sälja ridkläder – idag omsätter hon 40 miljoner.

Som en lite tidig men alldeles underbar julklapp kom nyheten om att vaccineringen mot covid-19 kommit igång i vissa länder. I Region Uppsala är Margareta Öhrvall vaccinsamordnare och enligt henne har vi vaccinet här redan i dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!