Videon är inte längre tillgänglig
– Det var jättebra stämning på läktaren och planen. Alla visste att det var en kamp, det var seriöst men inte allvarligt, säger Peshang Suleiman, som tävlade i fotboll för Jensen, där han läser tredje året.
Friskolekampen har ägt rum i tre år och startade efter inspiration från de kommunala skolorna som har en liknande kamp. I Friskolekampen tävlar Uppsalas friskolor i innebandy, fotboll och vem som har den bästa hejarklacken.
Peshang Suleiman tycker det är kul att på planen få visa vilken skola som är bäst, eftersom det är mycket snack mellan skolorna.
Men friskolekampen handlar om mer än prestige och att vinna. I arbetet, som tar nästan ett helt läsår, inför kampdagen lär sig eleverna att ta ansvar och visa prov på ledarskap.
Sandra Stigenskog går sista året på Thorén Business School och är samordnare för friskolekampen.
– Jag gillar framför allt att få saker att hända, att det som vi planerat på papper blir verkligt. Och det är kul att vara med och rodda på plats. Men det är hela processen jag gillar, även allt arbete innan kampdagen, säger Sandra Stigenskog.
I planeringsgruppen, som består av tretton personer, finns inga lärare representerade.
– Det är bra att det bara är ungdomar i ledningsgruppen, vi tänker ungefär lika och vi elever gör det här tillsammans, säger Elina Johnsson, en av representanterna för Livets Ord.
I projektgruppen måste det finnas minst en representant från de olika gymnasierna. När det kommer till könsfördelningen på planen finns en liknande princip: minst en tjej i laget.
– Det kan vara lite svårt att få tjejer att vara med, men man får peppa dem att delta, säger Mathias Romano, representant från Livets Ord.
En av de som tävlar i fotboll för Livets Ord är Hanna Landén:
– Det är roligt att få möta andra skolor, det är inte ofta man samlas så här tillsammans, säger Hanna Landén.
I år har budgeten för kampen skjutit i höjd och landat runt 30 000 kronor. Det som kostar är bland annat Fyrishovs hallar och rökmaskiner för en pampig invigning.
– Vi har beräknat en budget på 28 000 kronor, men i år tar vi risken att eventet överskrider 30 000 kronor. Det som händer då är att skolorna gemensamt går inte och betalar det, säger Sandra Stigenskog.
Men de andra pengarna, alltså 30 000 kronor, har eleverna samlat in själva genom bidrag, sponsorer och en startavgift för att få tävla.
Kampen slutade alltså med att Thorén Business School vann kampen.