Arbetsmiljön inom psykiatrin utreds

En arbetstagarkonsult har fått i uppdrag att utreda arbetsmiljön inom psykiatrin i Uppsala läns landsting. Konsulten ska intervjua anställda, men även personer som av olika skäl lämnat psykiatrin.

Anna Rask-Andersen.

Anna Rask-Andersen.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-09-07 00:01
- Jag hoppas verkligen att arbetstagarkonsulten kommer fram med förslag till förbättringar, säger Anna Rask-Andersen, skyddsombud för SACO vid Akademiska sjukhuset.
I slutet av maj krävde hon en oberoende utredning av psykiatrin. Bakgrunden var den omfattande läkarkarusellen med en stor omsättning av chefer.
- Vi undrar förstås varför det ser ut så här. Varför kan inte psykiatrin behålla sina doktorer, säger Anna Rask-Andersen.
För drygt en månad sedan undertecknade fyra fackliga organisationer, Vårdförbundet, SKTF, Kommunal och SACO en gemensam skrivelse till landstingets revisorer där de uttalade en djup oro över situationen inom psykiatrin.

De arbetsmiljöförhållanden som råder med avsked av chefer och medarbetare som säger upp sig påverkar troligen även vårdmiljön för patienterna, hette det bland annat i skrivelsen.
De fackliga organisationerna ville att revisorerna skulle granska psykiatrin. Men landstingsrevisionen har sagt nej.
- I och för sig är all verksamhet i landstinget vårt ansvar, men att arbeta med arbetsplatskonflikter och arbetsmiljö är egentligen inte vårt uppdrag, säger landstingsrevisorn Calle Åkerstedt, (s).

Anna Rask-Andersen har stora förhoppningar på den arbetstagarkonsult som nu kopplats in för att granska arbetsmiljön inom psykiatrin.
- Det finns så många duktiga, erfarna och hängivna kolleger som vill göra ett bra jobb, men arbetsbördan blir mycket stor när så få läkare blir kvar. Det är ohållbart, säger Anna Rask-Andersen och tillägger:
- Ledningen för psykiatrin kan inte ge sken av att tillhandahålla en god service när antalet läkare inom psykiatrin krymper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om