Arbetsmarknaden ljusnar - om ett år
Den negativa trenden på arbetsmarknaden i Uppsala län bryts av långsamt. Först i slutet av nästa år ser det ljusare ut. Länsarbetsnämnden räknar med att det finns 600 fler jobb i länet i slutet av 2005 jämfört med i dag.
— 300 låter kanske inte så mycket, men det är ändå en positiv trend om man tänker på att arbetslösheten har stigit under de senaste åren, säger Stefan Tjärnback, arbetsmarknadsanalytiker på Länsarbetsnämnden i Uppsala, som har sammanställt prognosen för 2005.
Fortsatt neddragning
Den offentliga sektorn i länet, framför allt kommuner och landsting, fortsätter att dra ner på personal även under nästa år, spår Länsarbetsnämnden.
Inom vård och omsorg väntas 500 jobb försvinna, i utbildningssektorn tas 400 arbetstillfällen bort och andra offentliga arbetsplatser tappar 100 arbetstillfällen.
It- och dataområdet
Mest positivt ser det ut för arbetsmarknaden inom finans, fastighet och företagstjänster.
- Det här är den gren som har dragit ner mycket både i Stockholm och i Uppsala under de senaste åren. Nu tror vi på en kraftig sväng uppåt under 2005, säger Stefan Tjärnback.
Länsarbetsnämnden räknar med sammanlagt 800 nya jobb inom exempelvis it- och dataområdet, som ingår i gruppen finans, fastighet och företagstjänster.
Byggnäringen väntas också skapa fler nya jobb nästa år, en ökning med 300 arbetstillfällen jämfört med i dag.
Inom handel, transport och kommunikation tror Länsarbetsnämnden att det tillkommer 300 nya jobb under 2005. Branschen själv tror på en större ökning.
— Branschens företrädare är lite överoptimistiska i sina svar, säger Stefan Tjärnback.
Det finns flera viktiga frågor på arbetsmarknadsområdet att ta itu med 2005, enligt Stefan Tjärnback.
— Att säkra svagare gruppers plats på arbetsmarknaden, exempelvis handikappade och personer med en utomeuropeisk bakgrund, är prioriterat, säger han.
Det gäller också för länet att hantera det stora överskottet av arbetskraft som uppstår inom yrkesgrupper som sekreterare, bankkassörer och postpersonal.
För växande branscher inom it- och dataområdet handlar det om att se till att det finns rätt utbildad arbetskraft.
Skillnad mellan norr och söder
Fortfarande ser arbetsmarknaden i Uppsala län väldigt olika ut fördelat på kommunerna.
Länets norra delar är utsatta, bland annat på grund av en större andel äldre och lägre inflyttning.
I de södra delarna finns Håbo och Knivsta med relativt låg arbetslöshet.
— Vi ligger mitt emellan Stockholms län med Sveriges bästa arbetsmarknad och det län som har den näst högsta arbetslösheten i landet; Gävleborg, säger Stefan Tjärnback.
Men klyvningen mellan det privata näringslivet som drar i gång och den offentliga sektorn som fortsätter att minska är ändå det som främst kommer att prägla länets arbetsmarknad nästa år, tror Länsarbetsnämnden.
Arbetsmarknadsprognosen görs två gånger om året och bygger dels på en enkätundersökning som görs av arbetsförmedlingarnas personal i länet och dels på bedömningar från länsarbetsnämnden. Intervjuerna gjordes i oktober med 331 arbetsgivare i länet, 267 privata företag och 64 företrädare för offentlig sektor. Åtta av tio i det totala urvalet svarade på enkäten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!